Merkel afgebeeld als gevangene concentratiekamp

Door: Redactie − 10/04/13, 20:38

© epa. De cover van het tijdschrift

Een Pools tijdschrift heeft de Duitse Bondskanselier Angela Merkel als gevangene in een concentratiekamp op de cover afgebeeld. Gekleed in een gestreepte pyjama staart ze de lezers vanachter prikkeldraad aan, en daarnaast staat de kop: 'Hoe de Duitsers zichzelf tot slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog maakten'.

Poolse media zijn boos over de manier waarop het Poolse verzet wordt geportretteerd in een miniserie die op dit moment in Duitsland wordt uitgezonden. Het gaat om een productie van de zender ZDF (Unsere Mütter, unsere Väter, oftewel, Onze moeders, onze vaders) die gaat over de rol die gewone Duitsers in de oorlog hebben gespeeld, maar zonder de 'morele oordelen die zo vaak in het verleden zijn toegepast', aldus het tijdschrift Der Spiegel.

De serie is razend populair in Duitsland, maar in Polen luidt de kritiek dat Duitsers teveel als slachtoffer worden neergezet, terwijl het Poolse verzet antisemitisch zou zijn. Er is een scene waarin een groep verzetsstrijders de opdracht geeft een trein door te laten rijden naar een concentratiekamp zodra ze zich realiseren dat er Joden aan boord zijn. In een andere scène zegt een partizaan dat ze Joden 'als ratten verdrinken'.

ZDF heeft in een reactie gezegd dat het nooit de bedoeling is geweest om historische feiten te trivialiseren of de Duitse verantwoordelijkheid te reduceren.  

In Duitsland is de cover van het tijdschrift Uwazam Rze  'smakeloos' genoemd.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3423660/2013/04/10/Merkel-afgebeeld-als-gevangene-concentratiekamp.dhtml?