'Automobilist moet ziekte melden' | nu.nl/binnenland | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl

Automobilisten die lijden aan een psychische of lichamelijke aandoening, zouden dit verplicht moeten melden bij het CBR, dat rijvaardigheid beoordeelt.

Nu kunnen patiënten op eigen houtje bepalen of ze achter het stuur kruipen, terwijl dit soms niet verantwoord is. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) in Breda woensdag.

Het OM doet deze uitspraak naar aanleiding van een dodelijk ongeval in Werkendam in 2011, veroorzaakt door een automobilist met epilepsie. Het ongeval leidde tot een rechtszaak. De rechter doet over 2 weken uitspraak in deze zaak.

Een woordvoerster van het OM in Breda, dat de zaak behandelt, spreekt van een ''maas in de wet'' omdat patiënten zich nu niet verplicht hoeven te melden.

Meldingsplicht

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu meldt dat de mogelijkheid om een meldingsplicht in te voeren wordt meegenomen in een lopend onderzoek naar alternatieven voor de seniorenkeuring.

Volgens een woordvoerster van het ministerie stuitte het idee eerder op een aantal bezwaren. Zo zou de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt in het geding komen bij een meldingsplicht.

Ook zette het ministerie al vraagtekens bij de controleerbaarheid en handhaving ervan.

Door: ANP
http://www.nu.nl/binnenland/3417551/automobilist-moet-ziekte-melden.html