Rabobank schikt voor 774 miljoen in Liborfraudezaak

Door: Redactie − 29/10/13, 13:33

© anp. Bestuursvoorzitter Piet Moerland (L) en CFO Bert Bruggink tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de Rabobank.

Rabobank heeft schikkingen getroffen van in totaal 774 miljoen euro vanwege fraude met belangrijke rentetarieven. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Piet Moerland treedt per direct terug als topman van Rabobank.

Moerland was sinds 2009 bestuursvoorzitter en zou eigenlijk volgend jaar met pensioen gaan. Hij zou daarbij tijdelijk worden opgevolgd door commissaris Marinus Minderhoud. De bestuurder die verantwoordelijk is voor de Liborhandelaren, Sipko Schat, zou wel in functie blijven.

Hoogste strafVan de totale boete gaat 70 miljoen euro naar het Openbaar Ministerie en is daarmee veruit de hoogste OM-transactie die een Nederlands bedrijf ooit heeft moeten betalen. Rabobank betaalt verder 105 miljoen pond aan Britse toezichthouders en 800 miljoen dollar aan toezichthouders in de Verenigde Staten.

Eerder werden Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland al beboet voor het Liborschandaal. Rabobank krijgt na het Zwitserse UBS de hoogste straf van alle betrokken banken tot nu toe. UBS moest 1,5 miljard dollar betalen vanwege de manipulatie van het rentetarief door handelaren van de Zwitserse bank.

De straf werd opgelegd omdat handelaren van Rabobank met collega's van andere internationale banken hebben samengespannen om het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor te manipuleren.

Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zijn de opgelegde boetes terecht. 'De Liboraffaire schaadt opnieuw het vertrouwen in de financiële sector. Deze vorm van schaamteloze fraude van geldhandelaren staat mijlenver van de coöperatieve gedachte van Rabobank. Ik respecteer de beslissing van Moerland die hiermee verantwoordelijkheid neemt en zijn afkeuring op de sterkst mogelijke manier uit. De nu aangekondigde maatregelen zijn essentieel om dergelijke misstanden voor de toekomst uit te bannen.'

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft actie ondernomen bij Rabobank naar aanleiding van de 'misdragingen'. 'Op aandringen van DNB heeft Rabobank disciplinaire maatregelen in de organisatie doorgevoerd en zijn bonussen ingetrokken. Ook heeft Rabobank in nauw overleg met DNB het initiatief genomen om de interne organisatie te versterken om voortaan dergelijke gebeurtenissen te voorkomen en de bedrijfscultuur te verbeteren', zo meldt DNB.

Verklaring Moerland (tekst gaat verder na de video):

Uit onderzoek is gebleken dat 30 medewerkers van Rabobank 'op enige wijze' betrokken zijn geweest bij ontoelaatbaar gedrag, aldus de Rabobank. Sommigen hebben tussen 2005 en 2010 getracht rentetarieven te beïnvloeden, anderen waren op de hoogte of hadden dat moeten zijn.

De bestuurders en commissarissen betreuren de misstanden, maar benadrukken ook dat bestuurders en hooggeplaatste managers er niet bij betrokken waren en er ook niet van wisten.

Rabobank heeft de medewerkers die direct betrokken waren bij de misstanden ontslagen. Anderen kregen waarschuwingen en boetes of werden managementtaken ontnomen. Bonussen over de periode 2009 tot en met 2012, ter waarde van 4,2 miljoen euro, zijn geheel of gedeeltelijk teruggevorderd.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3535167/2013/10/29/Rabobank-schikt-voor-774-miljoen-in-Liborfraudezaak.dhtml