‘Niet duidelijk of NSA na 1968 stopte met tappen’ - Nederlands Dagblad

Het is niet duidelijk of de Amerikaanse inlichtingendienst NSA na 1968 is gestopt met het afluisteren van Nederland. Dat concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit documenten van klokkenluider Edward Snowden. In het televisieprogramma De Wereld Draait Door gaf NRC-hoofdredacteur Peter vandermeesch vrijdag al aan dat de Amerikanen Nederland sinds 1946 bespioneren.

Het document maakt niet duidelijk of het afluisteren na 1968 is opgehouden. De Amerikaanse inlichtingendienst wil verborgen houden dat Nederland wordt afgeluisterd omdat de bevriende relatie met Nederland anders in gevaar zou kunnen komen, blijkt volgens de krant uit het document. Officiële documenten die aantonen dat Nederland wordt afgeluisterd, mogen niet worden gepubliceerd.

Het document van Snowden is een recent overzicht van welke informatie uit het archief openbaar mag worden gemaakt en welke niet. Daaruit blijkt volgens de krant dat ook met de VS bevriende landen zoals België, Duitsland, Frankrijk en Noorwegen vanaf 1946 worden afgeluisterd.

Deze landen vermoeden volgens de NSA misschien wel dat ze voor 1968 door de VS werden afgeluisterd, maar als dat algemeen bekend wordt kan de samenwerking met de NSA afnemen. Dat wil de NSA niet, want de inlichtingendiensten van de bevriende landen leveren ‘unieke en waardevolle inzichten in contraterrorisme, antiproliferatie en regionale veiligheidsproblemen.”

Indien u geregistreerd bent, kunt u hieronder reageren op het artikel. Hiertoe dient u in te loggen.

http://www.nd.nl/artikelen/2013/november/23/-niet-duidelijk-of-nsa-na-1968-stopte-met-tappen