Mali-missie in matig pak - Binnenland | Het laatste nieuws uit Nederland leest u op Telegraaf.nl [binnenland]

DEN HAAG - 

Militairen en defensievakbonden noemen de gevechtspakken waarmee Nederlandse troepen vanaf maandag naar Mali worden uitgezonden van inferieure kwaliteit.

Er zijn veel betere en minder brandgevoelige stoffen, zo stellen zij, maar uit financiële overwegingen is gekozen voor minderwaardige en veelal in China gefabriceerde uniformen.

NAVO-bondgenoten laten hun gevechtspakken maken van Defender M. Dit product van het Almelose TenCate kwam telkens als beste uit de bus. Zelfs het Amerikaanse Pentagon heeft die Nederlandse textiel uitverkoren.

Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM): „Het zegt genoeg dat Amerikanen, die voor hun defensie bijna uitsluitend werken met de eigen industrie, dit bedrijf uit Almelo kiezen.”

Tijdens een recent bezoek aan de Patrioteenheid in Zuid-Turkije lieten militairen hun ongenoegen blijken. „Bij een raketinslag en brand is het gevechtspak de allerlaatste beschermingsfactor. Dan telt elke vertragingsseconde. Bitter om te constateren dat Amerikaanse collega’s wel goed zijn uitgerust.”

Voorzitter Jan Kleian van militaire vakbond ACOM is op de hoogte van de problematiek. „Geld mag nooit doorslaggevend zijn als het om de bescherming van militairen gaat die straks in Mali werken.”

De stof van TenCate is tot tweemaal toe door de Dienst Materieel Organisatie (DMO) onderzocht. Volgens bronnen bij Defensie werd daarbij textiel achtergehouden en doorgespeeld aan China en Indonesië met de vraag of dezelfde kwaliteit kon worden geleverd.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie stelt dat de Mali-gevechtspakken zijn getest door TNO. „Misschien is Defender M een beter product, maar ook het huidige uniform voldoet aan de eisen”, aldus Defensie.

De eerste veertien Nederlandse militairen vertrekken maandag naar Mali. De andere 350 komen in maart aan.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/22185227/__Militair_in_matig_pak__.html