Dutch Ritalin

maandag 24 februari 2014, 13:30 — 31 reactiesKinderen met ADHD of aanverwante aandoeningen worden steeds vaker verplicht door scholen en/of hulpverleners om medicijnen te slikken. Soms worden ouders voor een duivelse keuze gesteld: of je kind aan de Ritalin of het gaat van school af.

Noortje* (51) is moeder van Dennis. Zij kreeg twee jaar geleden te maken met een onvermurwbare schoolleiding, die eiste dat haar 15-jarige zoon Dennis Ritalin tot zich zou nemen of anders maar van school moest gaan.  

Concentratieproblemen

Bij Dennis begonnen de problemen rond zijn dertiende, vertelt zijn moeder. "Hij had concentratieproblemen, was erg druk en had conflicten met zijn leraren. Na een test bij het RIAGG werd uiteindelijk ADHD bij hem geconstateerd."

Natuurlijk werd er Ritalin voorgeschreven. "Dennis heeft zich er nooit happy bij gevoeld. Hij kreeg hoofdpijn, werd duizelig en had verminderde eetlust. Ook kon hij heel slecht slapen."

Na twee jaar was de zoon van Noortje het zat. Hij stopte zelf met Ritalin. "Er was ondertussen steeds meer bekend geworden over de nadelen van Ritalin. Hij haalde veel informatie van het internet. Toen hij 15 werd, is hij er mee gestopt. Hoe ik ook op hem inpraatte; het hielp niet.'

Het gevolg was wel dat de puber weer in zijn oude gedrag verviel. "Hij werd weer erg druk en zette een grote mond op. De school wilde dat hij weer aan de medicijnen ging. Wat Dennis niet wilde. Er onstond een conflict."

Zijn docenten gingen zelfs zo ver dat ze de ouders voor een keuze stelden. "Of Dennis zou weer Ritalin moeten gaan slikken of hij zou van school af moeten. Je kan een kind van 15 en van 1 meter 85 niet dwingen om iets te doen wat hij niet wil."

Pillen slikken

En zo kwam het dat Dennis van school werd gestuurd. "Hij zat een paar maanden thuis, want geen enkele school wilde hem aannemen. Uiteindelijk hebben we wel weer een school voor hem gevonden. Echter, ook daar eisten ze dat hij aan de Ritalin zou gaan. Gelukkig was Dennis inmiddels wel zover dat hij zelf ook inzag dat - wilde hij zijn diploma nog halen - hij wel weer moest beginnen met pillen slikken."

Ondanks de moeilijk tijd die Noortje heeft gehad, snapt zij ook de scholen wel. "Ze zitten met 30 kinderen in de klas. En als er dan een kind tussen zit die erg veel aandacht vraagt, dan gaat dat niet. Je voelt je alleen wel machteloos, vooral als geen enkele school je kind wil hebben. Maar ik heb de keuze altijd aan mijn zoon gelaten. Het is zijn lichaam."

Toegang ontzegd

De vraag is: hoeveel kinderen wordt de toegang tot de klas ontzegd als ze geen pillen zoals Ritalin of Concerta willen slikken? Ook hulpverleners eisen vaak eerst dat een kind aan de medicijnen gaat voordat ze een behandeling willen starten.

Met Dennis is alles goed afgelopen. Hij heeft inmiddels zijn diploma gehaald en is zo ver dat hij alleen Ritalin slikt tijdens een tentamenperiode.

Mogen scholen eisen dat kinderen bepaalde medicijnen moeten slikken? Mogen hulpverleners dit eisen? Zou er  een speciale budget moeten komen om dit soort kinderen te begeleiden?

Praat met ons mee!

*vanwege privacyoverwegingen zijn de namen van Noortje en Dennis gefingeerd

http://m.telegraaf.nl/article/22328134/ritalin-slikken-of-van-school-af