Man uit Japan ontkent bedenker bitcoin te zijn

Bewerkt door: redactie − 07/03/14, 03:54  − bron: AP

© ap. Dorian S. Nakamoto, tijdens het interview met AP.

Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, de man die volgens het Amerikaanse blad Newsweek de bedenker is van de bitcoin, ontkent dat hij iets met de digitale munt heeft te maken. Hij zegt dit in een uitgebreid exclusief interview met persbureau AP.

Nakamoto beweert zelfs dat hij nog nooit van de bitcoin had gehoord totdat zijn zoon hem vertelde dat een verslaggever van Newsweek contact met hem had gezocht, drie weken geleden.

De 64-jarige man erkent dat een aantal feiten uit het geruchtmakende Newsweek-verhaal kloppen: zo heeft hij een tijd gewerkt voor een defensiebedrijf en was zijn naam bij geboorte Satoshi. Maar hij ontkent ten stelligste dat hij 'het gezicht achter de bitcoin' is. Meermalen zegt hij: 'Ik heb er niets mee te maken.'

PseudoniemSinds de introductie van de bitcoin in 2009 is de bedenker altijd een mysterie gebleven. De persoon (of personen) achter de schepping van de digitale munt stond bekend onder de naam Satoshi Nakamoto, maar daarvan werd over het algemeen aangenomen dat het een pseudoniem was. Deze 'Satoshi Nakamoto' publiceerde in 2008 een paper waarin het cryptogeld werd voorgesteld. Bekend is dat hij tot 2011 actief was in de bitcoingemeenschap. Daarna is niets meer van hem vernomen. Totdat Newsweek donderdag de identiteit onthulde. Althans, zo leek het.

Na de publicatie van het artikel, donderdag, is Nakamoto platgebeld, zo vertelt hij AP. Een paar uur later stond er een tiental verslaggevers voor zijn bescheiden huis in Temple City, Californië. Hij kwam naar buiten en gaf te kennen dat hij slechts met één verslaggever wilde praten. Hij vroeg ook om een 'free lunch'. Uiteindelijk sprak hij met een AP-reporter, eerst in de auto en later (onder het genot van een sushi-lunch) op het kantoor van het persbureau. Volgens AP is hij op alle elementen in het Newsweek-artikel (4.500 woorden) ingegaan.

'Daar kan ik niet over praten'Nakamoto, die toen Newsweek aanbelde meteen de politie erbij riep, zou volgens Newsweek over bitcoin hebben gezegd: 'Daar ben ik niet meer bij betrokken en ik kan er niet over praten.' De man zegt tegen AP dat dit een verkeerd geïnterpreteerde quote is. Hij zou het niet over bitcoin hebben gehad maar over zijn vak, bouwkunde. Twee politieagenten stonden bij het gesprek aan de voordeur.

Newsweek zegt achter het artikel te blijven staan. De verslaggever Leah McGrath Goodman, die twee maanden in het artikel heeft gestopt, zegt dat er geen enkel misverstand kan bestaan over wat Nakamoto bedoelde.

Newsweek schreef over de man dat hij een teruggetrokken bestaan leidt in het stadje in Californië, waar hij samenwoont met zijn 93-jarige moeder. Hij stamt af van de samoerai en is de zoon van een boeddhistische priester. Hij houdt van modeltreinen. Een deel van de informatie klopt. Nakamoto bevestigt bijvoorbeeld dat hij uit Beppu, Japan komt en naar de VS verhuisde toen hij 10 was.

Belangrijkste vituele muntBitcoin is de eerste en verreweg de belangrijkste virtuele munteenheid. De bitcoin kwam in 2009 voor het eerst in omloop, maar heeft vooral het afgelopen half jaar fors aan populariteit en waarde gewonnen. De totale waarde van alle bitcoins wordt geschat op miljarden. De munt ligt op dit moment hevig onder vuur door digitale overvallen op twee bitcoinbanken. Alle huidige digitale munteenheden zijn gebaseerd op de bitcoin.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3608972/2014/03/07/Man-uit-Japan-ontkent-bedenker-bitcoin-te-zijn.dhtml