Nieuwe regering Oekraïne wil onderzoek naar bloedbad Kiev

08/03/14, 13:25  − bron: ANP

© AFP. Betogers botsen met de politie op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, 20 februari

De nieuwe prowesterse regering van Oekraïne wil een parlementair onderzoek naar het dodelijke vuurwapengeweld in februari in Kiev. Dat bericht het Oekraïense persbureau Interfax.

In de commissie moeten parlementsleden van alle partijen zitting krijgen. Tijdens het onderzoek moeten getuigen, artsen en internationale deskundigen aan bod komen. Veiligheidschef Andrej Paroebij, tot voor kort oppositieaanvoerder, krijgt de leiding over het onderzoek.

Eind februari kwamen tientallen betogers tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj om het leven tijdens confrontaties met de veiligheidsdiensten. Rusland heeft daarna op de mogelijkheid gezinspeeld dat het bloedbad in scène was gezet om de machtsovername in Oekraïne mogelijk te maken. Moskou liet zaterdag weten voorstander te zijn van het onderzoek.

Afgelopen week lekte ook een telefoongesprek uit tussen de Estse minister van Buitenlandse Zaken Urmas Paet en EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Daarin uitte de minister twijfels over de toedracht. Hij liet later ook weten dat hij daarmee niet heeft willen zeggen dat de oppositie zelf betrokken was bij het geweld.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3609731/2014/03/08/Nieuwe-regering-Oekraine-wil-onderzoek-naar-bloedbad-Kiev.dhtml