'Valsepaspoorthouders hadden Amsterdam-vlucht'

Door: Redactie − 09/03/14, 10:52  − bron: AP, AFP, Reuters

© afp. Een bemanningslid van een toestel van de Vietnamese luchtmacht kijkt uit naar sporen van de verdwenen Boeing van Malaysia.

UPDATE Twee passagiers van de vermiste Boeing van Malaysia Airlines die vermoedelijk met een gestolen paspoort aan boord waren gekomen, hadden tickets om na aankomst in Peking verder te vliegen naar Schiphol met de KLM

Dat meldden verscheidene buitenlandse media. De twee, van wie de echte identiteit niet bekend is, zouden daarna hun weg vervolgen naar andere Europese bestemmingen. De twee gebruikten mogelijk de identiteit van een Italiaan en een Oostenrijker. De Maleisische autoriteiten doen met ondersteuning van de Amerikaanse FBI onderzoek naar het tweetal en nog twee anderen die mogelijk incheckten onder een valse identiteit.

De zoekactie naar wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines is vanochtend in alle vroegte hervat. De Maleisische autoriteiten kondigden een uitbreiding aan van het gebied waar wordt gezocht. Volgens een woordvoerder van de luchtmacht blijkt uit radarbeelden dat het vliegtuig mogelijk is omgekeerd voordat het verdween.

Teruggekeerd'We hebben de radargegevens teruggekeken en beseften dat er een mogelijkheid bestaat dat het toestel op de route is teruggekeerd', zei generaal Rodzali Daud van de Maleisische luchtmacht.

De zoekactie is uitgebreid naar het westen. Ook in de Straat van Malakka, aan de zuidwestkant van het schiereiland waarop Kuala Lumpur ligt, zal worden uitgekeken naar wrakstukken. Volgens de Maleisische luchtmacht wordt nu aan de zoektocht deelgenomen door 40 schepen en 22 vliegtuigen.

Zo'n 150 kilometer uit de kust van Tho Chu waren gisteren oliesporen op zee gezien. Het vliegtuig met 239 mensen aan boord werd echter niet gevonden.

Elk spoor ontbreektNog steeds ontbreekt elk spoor van vlucht MH370, die onderweg was naar Peking en zaterdagnacht een uur na vertrek uit Kuala Lumpur van de radar verdween. Onder de 239 mensen aan boord zou zich ook een 50-jarige Nederlandse vrouw bevinden.

Gistermiddag werden op het water oliesporen aangetroffen. Volgens de Vietnamese viceminister van Transport Pham Quy Tieu hebben zich vandaag in de omgeving van de sporen nog geen nieuwe aanknopingspunten aangediend.

Buitenlandse hulpTal van buitenlandse schepen hebben zich gemeld voor deelname aan de zoekactie. Naast Maleisië en Vietnam leveren ook China, de Filipijnen, Singapore en de Verenigde Staten een bijdrage.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3609911/2014/03/09/Valsepaspoorthouders-hadden-Amsterdam-vlucht.dhtml