IS-plan 'willekeurige voorbijganger in Sydney te onthoofden' verijdeld - BUITENLAND - PAROOL

18-09-14   07:50 uur  - Bron: ANP, BBC, AP

Een man die tijdens de antiterreuroperatie is gearresteerd, knielt op de grond. © reuters

update

De Australische politie heeft een enorme antiterreuroperatie uitgevoerd nadat een belangrijk lid van Islamitische Staat er bij een netwerk in Australië op had aangedrongen in het openbaar onthoofdingen uit te voeren. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott vandaag gezegd op een persconferentie.

 

Volgens het OM wilde hij de bevolking 'shockeren en mogelijk bang maken' door een willekeurig persoon van straat te plukken en voor de camera te onthoofden, en daarna te wikkelen in de vlag van Islamitische Staat

© epa

© reuters

Er werden zo'n 800 agenten ingezet bij de operatie, die wordt omschreven als de grootste ooit in Australië. In totaal zijn er 15 mensen gearresteerd, waarvan er één vanmorgen al voor de rechter verscheen. Hij wordt verdacht van samenzweren bij de voorbereiding van een terroristische aanslag.

Volgens het OM wilde hij de bevolking 'shockeren en mogelijk angst aanjagen' door een willekeurig persoon van straat te plukken en voor de camera te onthoofden, en daarna te wikkelen in de vlag van Islamitische Staat.  Dat moest gebeuren in het Central Business District in Sydney, het drukke zakendistrict in de grootste stad van Australië. Er is voor hem geen mogelijkheid om op borg vrij te komen omdat de kans te groot is dat hij vervolgens niet meer voor de rechter zal verschijnen, deels vanwege zijn 'ongebruikelijk grote fanatisme'. 

De advocaten van de verdachte voeren aan dat de hele zaak is gebaseerd op één onderschept telefoontje. 

DreigingsniveauAustralië verhoogde vrijdag het dreigingsniveau voor een terreuraanslag naar het hoogste niveau. Premier Abbott liet weten dat de verhoging niet betekent dat er een direct gevaar was voor een terroristische aanslag. Volgens hem zijn er wel mensen in Australië die in staat zijn om aanslagen te plegen.

Volgens de Australische veiligheidsdiensten zijn zeker zeker twintig jihadstrijders na gevechten in het Midden-Oosten naar Australië teruggekeerd.

Tony Abbott kondigde deze week aan dat Australië 600 troepen naar het Midden-Oosten stuurt om te helpen bij de strijd tegen Islamitische Staat, maar volgens de premier neemt hierdoor de kans op een aanslag op Australische bodem niet toe. Hij onderstreepte dat Australië al een doelwit was in Bali in 2002, voordat het land betrokken was bij de oorlog in Irak. 'Het spijt me om te zeggen, maar deze mensen haten ons niet om wat we doen, maar om hoe we leven.'

(Bewerkt door: Redactie)

Australische gevechtsvliegtuigen oefenden eerder deze week boven Sydney © reuters

http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/3749818/2014/09/18/IS-plan-willekeurige-voorbijganger-in-Sydney-te-onthoofden-verijdeld.dhtml