Justitie is 120.000 euro kwijt aan verdediging Demmink - AD.nl

Door: redactie21-1-15 - 13:49  bron: ANPJoris Demmink. © Ilya van Marle.

Het ministerie van Justitie heeft de afgelopen twee jaar bijna 120.000 euro bijgedragen aan de verdediging van de voormalige eigen topman Joris Demmink. Die wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen over seksueel misbruik van jongens.

De kosten zijn in 2013 en 2014 gemaakt voor rechtsbijstand in een strafvorderingsprocedure (ruim 64.000) en bijstand in civiele procedures (bijna 49.000) . Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie woensdag aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op vragen van Groep Bontes/Van Klaveren.

Bovenop deze uitgaven komt nog een bedrag van 6529,50 euro die Demmink moest betalen in het proces dat hij had aangespannen tegen het AD. Hij wilde dat de krant artikelen over hem zou rectificeren, maar de rechter wees dat af.

ZorgvuldigIn dat vonnis spreekt de rechter van 'zorgvuldige' verslaggeving door het AD. Demmink had rectificatie en een forse schadevergoeding van het AD geëist, omdat hij onterecht schade zou hebben ondervonden door berichtgeving. In het AD-artikel in oktober 2012 stelden meerdere ooggetuigen dat de toenmalig Defensieambtenaar begin jaren '80 contact had met een beruchte Haagse jongenspooier.

Demmink noemde dat verhaal uit de lucht gegrepen. De Rotterdamse rechtbank vindt dat het AD zorgvuldig is geweest in haar publicaties. Auteur Koen Voskuil heeft de betrouwbaarheid van bronnen getoetst en geen onjuiste feiten gepubliceerd.

SteunOpstelten is ondanks dit vonnis bereid ook de ruim 6500 euro te vergoeden. Zijn uitleg is dat 'nu niet is komen vast te staan dat de door het AD geuite beschuldigingen gegrond zijn.'

Opstelten wijst erop dat de financiële bijstand voortvloeit uit een eerder besluit om betrokkene volledig te steunen. Maar het is niet zeker of Opstelten ook een eventueel hoger beroep in de zaak tegen het AD zou vergoeden. De minister heeft Demmink al laten weten dat hij zich daarover 'uitdrukkelijk zou beraden'.

Het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar onderzoek ingesteld naar het mogelijke misbruik door Demmink, onder meer van twee Turkse mannen.

SOCIAL MEDIA ACTIVERENRapporteer een fout in het artikel aan onze redactie
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3834432/2015/01/21/Justitie-is-120-000-euro-kwijt-aan-verdediging-Demmink.dhtml