NIJMEGEN - In een voormalig kloostergebouw aan de Groesbeekseweg in Nijmegen is woensdag een grote brand uitgebroken. In het gebouw wonen volgens regionale media rond de 50 mensen, voornamelijk studenten. De brandweer blust een brand in een voormalig kloostergebouw in Nijmegen waar woensdag een grote brand is uitgebroken. Foto ANP/ Piroschka van de Wouw
Brandweerlieden maken zich grote zorgen: driekwart van hen vindt dat hun eigen veiligheid en die van burgers is afgenomen sinds in 2010 de korpsen worden gereorganiseerd. Wegens bezuinigingen en ontslagen zouden er bij een brand vaak te weinig professionele mensen uitrukken, bijna de helft noemt de risico’s die hierdoor zijn ontstaan ‘onaanvaardbaar’.
Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond Abvakabo FNV en EenVandaag onder 589 professionele brandweerlieden. Sinds 2010 worden de korpsen gereorganiseerd, omdat ze per 1 januari van dit jaar verplicht zijn regionaal samen te werken. De korpsen vallen nu niet langer onder gemeenten, maar onder veel grotere zogenaamde veiligheidsregio’s. In sommige regio’s werden brandweerlieden ontslagen, en brandweerlieden die met pensioen gingen werden niet vervangen voor nieuwe krachten. Volgens 51 procent zijn er nu te weinig beroepsmensen om alle taken goed te kunnen vervullen, meldt Abvakabo FNV.
De brandweerlieden hebben kritiek op de ‘experimenten’ met de bezetting op de brandweerwagens. De wagens zouden uitrukken met te weinig brandweerlieden, en er zouden meer vrijwilligers worden ingezet om beroepskrachten te vervangen. Een anonieme brandweerman zegt op de website van Abvakabo FNV:
“Ik ga niet naar binnen (in een brandend huis, CS) als we met minder dan zes personen zijn. Dat risico is voor mezelf echt te groot.”
Bij EenVandaag klagen anonieme brandweerlieden over langere aanrijtijden omdat de regio te groot is, over oude brandweerpakken, minder ervaren vrijwilligers, over bureaucratie. Uit het onderzoek blijkt dat 56 procent vindt dat de managementlaag veel te groot is geworden, volgens acht op de tien brandweerlieden luistert de korpsleiding niet of onvoldoende naar het personeel op de werkvloer.
Voor het onderzoek werden ook 1.259 mensen van de vrijwillige brandweer ondervraagd. De meerderheid kan zich vinden in het standpunt van de beroepscollega’s. Ook de vrijwilligers geven aan dat de veiligheid van burgers is afgenomen. Bovendien zou de groep vrijwillige brandweerlieden minder gemotiveerd zijn door de toegenomen werkdruk sinds de regionalisering. Eén op de vijf vrijwilligers heeft door de hervormingen overwogen te stoppen of heeft dat inmiddels gedaan.
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten heeft volgens EenVandaag in een schriftelijke reactie laten weten met de veiligheidsregio’s in overleg te gaan. Abvakabo FNV heeft een online meldpunt opgezet waar brandweerlieden anoniem incidenten en bijna-incidenten kunnen melden.
Geplaatst in:Beleid & BestuurPersoneel & OrganisatieZorg & WelzijnLees meer over:Abvakabo FNVbezuinigingenbrandweeropsteltenreorganisatieveiligheidveiligheidsregio