Turkije hekelt Poetin om gebruik term 'genocide'

De Turkse regering heeft vandaag hard uitgehaald naar de Russische president Vladimir Poetin wegens diens gebruik van de term genocide om de moord op honderdduizenden Armeniërs door Ottomaanse Turken te beschrijven. Het land verwerpt en veroordeelt het hanteren van de term voor de Armeense kwestie.

Volgens Ankara is het een duidelijk geval van de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. 'Gezien de massale moordpartijen en verdrijvingen die Rusland de afgelopen eeuw heeft aangericht in de Kaukasus, Centraal-Azië en Oost-Europa denken we dat dat land het best weet wat genocide is en wat de juridische kenmerken daarvan zijn', liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring weten.

Naar schatting hebben mogelijk tot 1,5 miljoen Armeniërs het leven gelaten bij de massamoord in het Osmaanse rijk die op 24 april 1915 begon.

Duitsland: genocide

Ook de Duitse Bondsdag is het erover eens. De massamoord op Armeniërs was volkerenmoord ofwel genocide. Alle fracties in het Duitse parlement scharen zich achter de lezing van voorzitter Norbert Lammert dat: 'hetgeen wat midden in de Eerste Wereldoorlog in het Osmaanse rijk onder de ogen van de wereldgemeenschap heeft plaatsgevonden, een volkerenmoord was'.

Nog voor het zomerreces wil de Bondsdag komen met een officiële verklaring ten aanzien van de gruwelijkheden tegen de Armeniërs. Daarin moet in ieder geval de passage worden opgenomen: 'hun lot is een voorbeeld van de geschiedenis van massale vernietigingen, etnische zuiveringen, verdrijvingen, ja van volkerenmoorden waar de twintigste eeuw zo verschrikkelijk door getekend is.'

Oostenrijk

Het Oostenrijkse parlement besloot dinsdag de vervolging van de Armeniërs in het Osmaanse rijk te betitelen als genocide. Ankara riep daarop zijn ambassadeur terug uit Wenen voor overleg. De kwestie van de Armeense genocide ligt door de Turkse opstelling in veel landen, waaronder ook Nederland, moeilijk.

Lammert beklemtoonde vandaag dat de huidige Turkse regering niet verantwoordelijk is voor hetgeen er honderd jaar geleden gebeurde. 'Maar zij is medeverantwoordelijk voor wat daarmee gedaan wordt.' Ook de rol van Duitsland liet hij niet onbelicht. Het toenmalige Duitse keizerrijk was een nauwe bondgenoot van het Osmaanse rijk.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/turkije-hekelt-poetin-om-gebruik-term-genocide~a3979627/