Duitse president staat open voor compensatie Grieken

Duitsland moet erover nadenken wat het kan doen om de massaslachtingen van de Tweede Wereldoorlog te compenseren, heeft president Joachim Gauck gezegd. Het is een handreiking aan Griekenland. Dat eist compensatie van Duitsland, maar de regering van bondskanselier Angela Merkel weigert dat.

In een interview met de krant Süddeutsche Zeitung zegt Gauck: 'We zijn niet alleen de mensen die we vandaag zijn, maar ook de nazaten van de mensen die in de Tweede Wereldoorlog een spoor van verwoesting door Europa hebben getrokken, onder andere in Griekenland, waarover we beschamend lang weinig hebben geweten.' Hij voegt eraan toe: 'Het is goed wanneer een land met historisch bewustzijn, zoals het onze, uitzoekt welke mogelijkheden er zijn voor 'Wiedergutmachung'.'

Griekenland wil in totaal bijna 279 miljard euro vergoeding voor de bezetting door nazi-Duitsland tussen 1941 en 1944. Zo zou er 28 miljoen euro moeten worden uitgekeerd aan nabestaanden van een bloedbad in het plaatsje Distomo in 1944. Duitse militairen vermoordden toen in twee uur tijd 218 mannen, vrouwen en kinderen.

Belangrijkste geldschieterDuitsland is de belangrijkste geldschieter van de noodlijdende Griekse regering. In ruil daarvoor moet Athene flink bezuinigen, maar het nieuwe kabinet wil dat niet meer. Onderhandelingen verlopen heel stroef en Griekenland haalt om de haverklap uit naar Berlijn.

De Süddeutsche Zeitung publiceert het interview met Gauck morgen, maar heeft een deel ervan vanavond al naar buiten gebracht.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/duitse-president-staat-open-voor-compensatie-grieken~a3993961/