EU Army

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Duitse collega Ursula von der Leyen hebben tijdens een ontmoeting in Den Haag  benadrukt dat het verbeteren van de gezamenlijk Europese defensie-inspanningen hoge prioriteit verdient.

"Een Europees leger is ons gezamenlijk doel, maar waarschijnlijk zal dat nog heel lang duren", aldus Ursula von der Leyen. "Dat zullen mijn kinderen mogelijk ooit meemaken", zei de bewindsvrouw tegen Bild am Sonntag. "Het gaat er nu om dat we stap voor stap de Europese Defensie-samenwerking op de rails zetten. Ook de Verenigde Staten willen dat Europa een sterke kracht wordt binnen de NAVO. Omdat te bereiken moet een aantal landen in Europa op het gebeid van Defensie beter samenwerken en hun krachten bundelen. En dat doen Nederland en Duitsland al."

Volgens Jeanine Hennis-Plasschaert: "In de NATO onbreekt het nu aan balans. De Amerikanen nemen het meeste werk voor hun rekening. Daarom moeten Europese landen samenwerken. En daarbij is tempo gewenst. De inzetbaarheid van de legers van de Europese  landen moet worden verbeterd."

"In crisissituaties moeten we snel kunnen ingrijpen. Kijk, bijvoorbeeld naar de uitbraak van Ebola en de dreiging van IS. Daar had Europa sneller moeten ingrijpen", aldus Von der Leyen. "De afgelopen tientalllen jaren hebben Europese landen erg veel bezuinigd op Defensie. Het materiaal en de systemen waren niet up-to-date. Tot slot moeten we ook meer samenwerken en op elkaar vertrouwen. Om dat te bewerkstelligen zullen in de komende maanden eenheden van het Duitse leger onder Nederlands commando worden geplaatst", aldus de minister.

sjors.offeringa op 3-5, 12:39

graag op de maan,ik wil het startschot wel geven !!

RVHB op 3-5, 12:38

Weer zo'n onzinnig plan wat gedoemd is om te mislukken. En als we ze "er op mogen afrekenen" zijn ze plots verdwenen....jaja

herk op 3-5, 12:38

Eindelijk, drinkt hier het besef dat dit absoluut nodig is. Putin is, ook qua strategie, een Hitler, individuele landen aanpakken, terwijl de rest denkt dat het hen niet overkomt! Zie geschiedenis tweede wereldoorlog en die van Nederland het bijzonder! Ik ben zuinig met complimenten, maar deze minister verdient er een!

http://m.telegraaf.nl/binnenland/article/23998689/-europees-leger-ons-doel