'Stroom faillissementen dreigt in vrije beroepen'|Branche in beeld| Telegraaf.nl

Amsterdam - 

Er dreigt een stroom faillissementen onder advocaten, notarissen en accountants, als ze verdienmodellen niet snel aanpassen. „Zij moeten de echte klappen nog krijgen.”

Dat zegt ABN Amro-sectorbankier Han Mesters, die zich richt op deze branches. Het kost advocaten, notarissen en accountants moeite om mee te gaan met trends als automatisering en globalisering, stelt hij.

„De impact van die trends wordt onderschat. Deze groepen gaan er bovendien vaak vanuit dat conjuncturele verbeteringen de omzet tillen tot pre-crisisniveaus”, stelt hij. „De tekenen van economisch herstel zetten hen op het verkeerde been.”

De bank is om deze redenen terughoudender geworden in het verstrekken van leningen aan deze groepen, vooral rond partnerfinancieringen.

Een van de verwijten van Mesters betreft de salarissen. Veel advocaten verdienen te veel, stelt hij. „Zij gaan bij het bepalen van de salarissen van partners uit van pre-crisisniveaus. Dat past niet meer bij de huidige realiteit.”

Lees het hele verhaal in DFT Avond: 'Kantoor op bedrijventerrein in plaats van statige panden met een BMW voor de deur'

http://www.telegraaf.nl/dft/ondernemen/branche-beeld/24005159/___Stroom_faillissementen_dreigt_in_vrije_beroepen___.html