Duits bedrijf mag veertien Griekse vliegvelden van overheid kopen | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Het Duitse Fraport, exploitant van onder meer de luchthaven van Frankfurt, krijgt toestemming voor de overname van veertien regionale luchthavens in Griekenland.

Het akkoord komt na lang gesteggel met de Grieken.

Fraport betaalt voor de veertien vliegvelden 1,2 miljard euro. Het is een van de grootste private investeringen sinds het uitbreken van de financiële crisis in Griekenland.

De Griekse regering moet vaart maken met de privatiseringen. De verkoop van staatseigendommen is een onderdeel van het akkoord met de geldschieters voor een derde noodpakket van 86 miljard euro.

Fonds

De vorige regering was in november al bijna rond met Fraport, maar de huidige regering legde daags na de verkiezingsoverwinning in januari het proces stil.

de overheid mocht alleen nog maar bedrijven van de hand doen als dat zou leiden tot meer werkgelegenheid en als het de economische groei zou stimuleren, zo zei het ministerie van Financiën destijds. Een onafhankelijk privatiseringsfonds met een verbeterd bestuur moet nu alsnog geld opleveren; 50 miljard euro in totaal.

Onder de vliegvelden die Fraport overneemt, zijn onder meer de luchthavens van de toeristeneilanden Kos en Rhodos. De exploitant neemt ook het vliegveld over van Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland.

Door: ANP/NU.nl

http://www.nu.nl/ondernemen/4108331/duits-bedrijf-mag-veertien-griekse-vliegvelden-van-overheid-kopen.html