Kabinet wil dat Nederlanders vaker insecten eten | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Nederlanders zouden meer insecten, wier en peulvruchten moeten eten. Het zijn gezonde en duurzame bronnen van eiwit.

Dat stelt het kabinet vrijdag. Den Haag vindt dat er aanpassingen van de voedselproductie en -consumptie nodig zijn om ook in de toekomst voldoende, duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen.

Ook moeten volksgezondheid, milieu en veiligheid centraal staan.

Zo wil het kabinet dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet worden teruggedrongen, net zoals het gebruik van antibiotica in de veehouderij. Het kabinet wil ook meer aandacht voor voedsel dat een alternatieve bron van eiwitten is, zoals peulvruchten, wier, insecten en kweekvlees.

Keurmerken

Om de keuze voor een duurzaam product makkelijker te maken, moet er orde komen in 'het oerwoud aan keurmerken' en moet de voedselverspilling verder worden verminderd.

Bij dit alles dragen het bedrijfsleven, consumenten en maatschappelijke organisaties ook hun verantwoordelijkheid, zo vindt het kabinet. Nederland kan vooroplopen in de vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel, aldus Den Haag.

"Nederland is met vernieuwende voedselproductie toonaangevend in de wereld", zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. "Onze voedselproducenten kunnen zorgen voor een gezonde en duurzame maaltijd op ons bord, zowel in Nederland als internationaal."

Vleestaks

Milieudefensie hekelt in een reactie dat de staatssecretaris niet duidelijk aanstuurt op een vermindering van de consumptie van vlees en een verkleining van de veestapel. "Het is de hoogste tijd voor een vleestaks en een verbod op vleesreclames. Want alleen zo krijgen we de vleesconsumptie echt omlaag'', aldus Milieudefensie.

Door: ANP

http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4155594/kabinet-wil-nederlanders-vaker-insecten-eten.html