Journalist verdacht van terrorisme in Brussel | Telegraaf.nl

zaterdag 26 maart 2016, 12:57 Fayçal Cheffou. © Screenshot VRT

Een Belgische freelance journalist en activist, Fayçal Cheffou, wordt verdacht van terrorisme. Justitie heeft zaterdag in Brussel bevestigd dat Cheffou wegens ,,terroristische moord en poging tot terroristische moord'' vastzit. Hij is volgens Belgische media de voortvluchtige 'man met het hoedje'.

De krant Le Soir berichtte eerder op zaterdag dat Cheffou de derde dader van de aanslagen dinsdag op het vliegveld Zaventem zou zijn. Die blies zich niet op en verdween uit beeld terwijl zijn bompakket onontploft achterbleef. Hij droeg dinsdag een hoedje.

Herkend door taxichauffeur

Cheffou werd donderdag in Brussel aangehouden. Le Soir stelde zaterdag dat hij daarna is herkend door de taxichauffeur die de drie terroristen afzette bij de luchthaven. Dat waren Ibrahim El Bakraoui (29) en Najim Laachraoui (24) en volgens Belgische media de 30-jarige Cheffou.

El Bakraoui en Laachraoui bliezen zich met hun bommen op in de vertrekhal van het Brusselse vliegveld. De derde terrorist, met een hoed op, deed dat niet. Hij werd door de laatste ontploffing omver geblazen, berichtten Belgische media zaterdag. Daardoor raakte hij gescheiden van zijn bompakket dat later is teruggevonden. Hij heeft na de aanslagen de luchthaven verlaten.

’Geen onbekende’

Cheffou is geen onbekende van de autoriteiten in Brussel. Hij heeft het als verslaggever en als verkondiger van extremistische boodschappen aan vluchtelingen herhaaldelijk aan de stok met de autoriteiten gehad. Ook de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, klaagde eerder over Cheffou.

Het Belgische Openbaar Ministerie heeft ook bekendgemaakt dat er donderdag en vrijdag nog meer verdachten zijn aangehouden. Als gevolg van de arrestatie donderdag in een Parijse voorstad van een belangrijke terreurverdachte, heeft de Belgische politie een als Rabah N. omschreven man aangehouden. Hij wordt verdacht van ,,deelname aan de activiteiten van een terroristische groep''. Voorts is vrijdag in Brussel Abderahmane Ameroud wegens dezelfde verdenking opgepakt. Twee andere arrestanten zijn snel weer vrijgelaten.

#BrusselsAttacks#Zaventem Prosecution doesn't comment on journalist Faycal Cheffou as 3d suspect. pic.twitter.com/Va4BkqKyZF

— Anna van Densky (@annaeureporter) March 26, 2016

Info @lesoir: Fayçal Cheffou identifié comme le 3e homme du commando de Zaventem https://t.co/bxMueMASRKpic.twitter.com/puOgmhoQJA

— Le Soir (@lesoir) March 26, 2016

Meer artikelen in Nieuws

http://m.telegraaf.nl/article/25483949/journalist-verdacht-van-terrorisme-in-brussel