Fransen lanceren alert-app voor Euro 2016 | Telegraaf.nl

woensdag 8 juni 2016, 13:16

Frankrijk heeft woensdag, twee dagen voor het begin van het EK voetbal, een speciale app gelanceerd om voetbalfans te waarschuwen voor mogelijke aanslagen. Euro 2016 gaat vrijdag van start onder het gesternte van de noodtoestand die is uitgeroepen nadat militante islamisten vorig jaar november aanslagen hadden gepleegd in Parijs.

De app van het ministerie van Binnenlandse Zaken, genaamd SAIP, knippert met een waarschuwingslichtje op het scherm van een gebruiker van een mobiele telefoon als er in de buurt een aanslag is gepleegd of een verdenking is van een dreigende aanslag. Gebruikers kunnen waarschuwingen aanvragen voor maximaal acht geografische gebieden, met inbegrip van districten in de hoofdstad.

De eerste indrukken op sociale media waren gemengd. „Niet erg geruststellend, maar het is nuttig”, aldus een Twitter-gebruiker.

Groot-Brittannië waarschuwde eerder deze week voetbalfans die naar het EK voetbal reizen dat stadions, bezoekerszones en verkeersknooppunten „potentiële doelwitten voor terreuraanslagen zijn”. Eerder lieten de Franse inlichtingendiensten en de Verenigde Staten soortgelijke geluiden horen.

Meer artikelen in Buitenland

http://m.telegraaf.nl/buitenland/article/25958575/fransen-lanceren-alert-app-voor-euro-2016