Erik Hazelhoff Roelfzema - Wikipedia

Studietijd en vertrek naar Engeland Bewerken

Na een rede en daarop volgende arrestatie van prof. Cleveringa (decaan van de Rechtenfaculteit) en de weer daarop volgende 48uurs staking van studenten, werd de universiteit eind november 1940 door de Duitsers voor studenten gesloten.[3] In februari 1941 schreef hij in zijn eentje het zogeheten 'Leids manifest', waarin de Leidse studenten zich tegen de bezetter keerden.[4][5] Hij liet dit op eigen kosten drukken, waarna het, met elf helpers, in de nacht van 14 op 15 februari overal in Leiden aangeplakt werd. Het bestuur van de universiteit verzocht de studenten op 24 februari 1941 geen verder verzet te plegen[6][7]. Roelfzema zei op 6 maart schriftelijk toe in principe geen verzet meer te plegen buiten de universiteit om.[7] Hij zat in april 1941 een week gevangen in het Oranjehotel te Scheveningen, dook onder in Amsterdam, deed op 10 juni van dat jaar zijn doctoraalexamen, monsterde aan op het Zwitserse vrachtschip 'St-Cergue' en vertrok drie weken later vanuit Schiedam als Engelandvaarder naar het Verenigd Koninkrijk.

Activiteiten vanuit Engeland Bewerken

Op basis van een oorspronkelijke plan van mede-Engelandvaarder Bob van der Stok[8] leverde hij samen met Chris Krediet en Peter Tazelaar zendapparatuur voor het verzet af op de Nederlandse kust. Ook haalde hij personen vanuit bezet Nederland op die in Engeland gewenst waren. Ze voeren dan met een motor gun boat van de Royal Navy tot dicht onder de kust en met een roeiboot het laatste stuk naar het strand. Door de branding mislukten enkele missies.

In 1942 begon hij aan de pilotenopleiding bij de Royal Air Force (RAF). Omdat hij brildragend was, zou hij zijn afgekeurd maar door met de keuringen te smokkelen rolde hij er door. Bij het heimelijk flatteren van zijn gezichtsvermogen had hij wellicht onbedoeld Harry S. Truman als illuster voorbeeld. Na twee jaar kwam hij bij het 139e squadron van de RAF, waar hij 72 Pathfinder-missies op Duitsland vloog in een Mosquito.

Nederland Bewerken

In 1947 zou Roelfzema mogelijk betrokken zijn geweest bij het plan voor een poging om een staatsgreep te plegen en om een moordaanslag op PvdA-leider Koos Vorrink te beramen. Bij dit plan zou ook oud-premier Pieter Gerbrandy zijn betrokken, die na het slagen van de staatsgreep opnieuw premier had moeten worden.[9]

Amerika Bewerken

Nadien emigreerde Roelfzema naar de Verenigde Staten. Hij probeerde in Hollywood carrière te maken, eerst als acteur en vervolgens als scenarioschrijver, maar zonder succes. Vanaf 1951 werkte hij voor de NBC Television en in 1955 werd hij programmaleider bij Radio Free Europe, een Amerikaanse propagandazender, gevestigd in München. Joseph Schreieder, tijdens de oorlog chef van de Sicherheitsdienst in Nederland, was daar één van zijn collega's.

Zuidoost-Azië Bewerken

 
Roelfzema in 1951 op Schiphol, met Molukse vrouwen

Na de oorlog was hij als voorvechter van de vrije Republiek der Zuid-Molukken(RMS) betrokken bij een geheime missie voor de Molukse zaak. Roelfzema werd door een andere RMS-sympathisant, admiraal Helfrich (in de Tweede WereldoorlogBevelhebber der Zeestrijdkrachten), benaderd om contact te krijgen met het verzet op de Molukken en dit te voorzien van wapens. In de Filipijnen wist hij een klein watervliegtuig te bemachtigen, maar de piloot maakte zich uit de voeten, waardoor Roelfzema genoodzaakt was het vliegtuig zelf te besturen. Vanuit de Filipijnen vloog hij met een vliegkaart naar Ambon. De actie mislukte en Indonesië probeerde hem het land uit te zetten. Dit avontuur zorgde voor veel publiciteit, die hij vervolgens gebruikte om in Nederland de Molukse zaak te bepleiten[10].

 
Handschrift van Roelfzema

Hawaï Bewerken

Sinds 1973 woonde Roelfzema in Hawaï, eerst op Maui en later op het eiland Hawaï.

Onder deze naam werd Roelfzema vooral bekend. In 1968 was hij weer gaan schrijven en schreef over zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog het boek Het hol van de ratelslang, dat in 1970 verscheen. Een jaar later werd het boek opnieuw uitgebracht onder de titel Soldaat van Oranje. In 1977 verfilmde Paul Verhoeven het boek onder dezelfde titel, met Rutger Hauer in de hoofdrol. In 1979 is de bewerking van de film tot 4 delen onder de titel Voor Koningin en Vaderland op televisie te zien. Ook is het boek tot musical bewerkt en wordt sinds 2010 gespeeld in de Theaterhangar op voormalig vliegveld Valkenburg bij Katwijk (ZH).

Nederlandse Bewerken

Buitenlandse Bewerken

 
Plaquette in Scheveningen

In Scheveningen is een deel van het strand ten zuiden van de pier het 'Soldaat van Oranjestrand' genoemd. Op de balustrade is een plaquette geplaatst, die door Hazelhoff Roelfzema in 2003 is onthuld. De tekst luidt:

SOLDAAT VAN ORANJESTRANDOp dit strand werden in de winter van 1941-1942 landingen uitgevoerd door de Engelandvaarders Erik Hazelhoff Roelfzema, Chris Krediet en Peter Tazelaar. Doel van de landingen was een betrouwbaar contact tot stand te brengen tussen de Nederlandse regering in Londen en het verzet in bezet Nederland.

Ongeveer 1800 Engelandvaarders ontsnapten in de Tweede Wereldoorlog langs verschillende routes naar Engeland om mee te werken aan de bevrijding van ons land. Zij werden in Engeland gastvrij ontvangen door koningin Wilhelmina, de moeder der Engelandvaarders, die hen als schakel met bezet Nederland zag.

In de loop van de oorlog benoemde zij Krediet, Tazelaar en Hazelhoff Roelfzema, die later bekend werd als de Soldaat van Oranje, tot haar persoonlijke adjudanten.

Hij was van 1945 tot 1965 getrouwd met Margaret Cooper en vanaf 1965 met de binnenhuisarchitecte Karin Steensma. Met haar woonde hij in Ahualoha bij Honokaa, op het eiland Hawaï. In 2006 onderging hij daar een hartoperatie en overleed daar later, in zijn eigen huis, op negentigjarige leeftijd. Zijn as is overgebracht naar het monument 'Voor hen die vielen' aan de Schouwweg in Wassenaar.

 
Erik Hazelhoff Roelfzema-tunnel in Wassenaar

Twee jaar na zijn overlijden richt "een gezelschap van mensen die op enigerlei wijze verbonden zijn met de Soldaat van Oranje" de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs[23] op om het gedachtegoed van Erik Hazelhoff Roelfzema in stand te houden. Een literaire prijs met twee categorieën:

Erik Hazelhoff Biografieprijs Bewerken

Voor de beste ingestuurde Nederlandstalige biografie die in twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij verschenen is (€ 15.000). Doel: het bevorderen van het lezen van biografisch werk en het vergroten van de belangstelling voor biografieën bij een breed publiek. Winnaars:

Erik Hazelhoff Jong Talentprijs Bewerken

Eerst werd deze 'Aanmoedigingsprijs' genoemd. Doel: jonge, getalenteerde academische schrijvers stimuleren om naast de 'gewone' carrière ook het schrijverschap te ambiëren. Voor de beste ingestuurde Nederlands- of Engelstalige masterscriptie geschreven aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit (€ 5.000 en een auteurscontract voor publicatie van de scriptie in geredigeerde vorm).

Zijn weduwe Karin Hazelhoff Roelfzema-Steensma is lid van het Comité van aanbeveling.

Bronnen, noten en/of referenties
 1. ab necrologie van studiegenoot J.L. Heldring in NRC Handelsblad, 11-10-2007
 2. Zie noot onderaan van het Regionaal Archief Leiden ('afgestudeerd'). Waarschijnlijk wordt bedoeld 'niet-ingeschreven'. Zie verder onder kopje 'Studietijd en vertrek naar Engeland'[dode link]
 3. Het Vaderland : staat- en letterkundig nieuwsblad, 28-11-1940
 4. Regionaal Archief Leiden, tekst van het manifest-a, te lezen in volledig scherm[dode link]
 5. Regionaal Archief Leiden, tekst van het manifest-b, te lezen in volledig scherm[dode link]
 6. Regionaal Archief Leiden, te lezen in volledig scherm[dode link]
 7. ab Regionaal Archief Leiden, te lezen in volledig scherm[dode link]
 8. Els van den Bosch in NRC Handelsblad, 05-03-1993, p.9
 9. 'Soldaat van Oranje plande staatsgreep', NOS, 19 november 2015
 10. zie zijn artikel uit 1991
 11. Databank dapperheidsonderscheidingen, Militaire Willems-Orde: Hazelhoff Roelfzema, mr. S.E.. Gezien op 13 februari 2017.
 12. Databank dapperheidsonderscheidingen, Vliegerkruis: Hazelhoff Roelfzema DFC, mr. S.E.. Gezien op 13 februari 2017.
 13. Databank dapperheidsonderscheidingen, Kruis van Verdienste: Hazelhoff Roelfzema, mr. S.E.. Gezien op 13 februari 2017.
 14. abcdefg World War 2 awards, Hazelhoff-Roelfzema, mr., Siebren Erik. Gezien op 13 februari 2017.
 15. Foto 2 mei 1945
 16. Foto 6 juli 1945[dode link]
 17. Trouw, 3-8-1945
 18. Foto 31 maart 1971
 19. Foto 21 september 1977[dode link]
 20. Foto 30 april 1980]
 21. Berichtgeving NOS
 22. Persbericht Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs
 23. Website van de stichting, geraadpleegd 9-5-2013
 24. Erik Hazelhoff Biografieprijs 2016 voor Elisabeth Leijnse nu.nl,11 mei 2016, bezocht 28-9-2017
 25. Juryrapport
 26. Juryrapport De eeuwigheid verzameld
 27. Juryrapport Weest manlijk, zijt sterk
 28. http://www.erikhazelhoffprijs.nl/wp-content/uploads/2016/05/juryrapport-Jong-Talentprijs-2016_cm1.pdf.pdf Juryrapport]
 29. Juryrapport Taco Kuiper (1894-1945) ‘Ik ben zelf aansprakelijk voor mijn dood
 30. Juryrapport Leven in de schaduw van een kamp
 31. Dijk, Boyd van (2013). Leven naast het kamp : Kamp Vught en de Vughtenaren, 1942-1944. Spectrum, Houten. 319 p. ISBN 978-900-032-167-4
 32. Juryrapport Het Overakker-complot
 33. Handelseditie: Zwinkels, Esther (2011). Het Overakker-complot : Indisch verzet tegen de Japanse bezetter op Sumatra 1942-1945. Spectrum, Houten. 368 p. ISBN 978-90-491-0699-7. Opzet en organisatie van een anti-Japanse verzetsorganisatie en de opsporing, onderzoek en berechting door de Japanse militaire politie.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Erik_Hazelhoff_Roelfzema