Dat staat in een onderzoek dat het bioveterinaire instituut van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) heeft gedaan naar de recente vogelgriepuitbraak. Het duurde tot in april van dit jaar voor alle maatregelen tegen verspreiding van de ziekte weer ingetrokken konden worden. Vijftien pluimveebedrijven zijn geruimd, ruim 727.000 dieren werden gedood en talloze wilde watervogels overleden.
Zodra de zeer besmettelijke vogelgriep is vastgesteld, geldt een ophokplicht voor pluimveebedrijven. Vogels op een besmet bedrijf en op naaste buurbedrijven worden afgemaakt om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Uit het onderzoek blijkt overigens dat bedrijven elkaar niet hebben besmet. In de buurt van besmette bedrijven zijn dode en zieke wilde vogels gevonden. Alleen in Biddinghuizen hebben drie bedrijven elkaar mogelijk besmet.
In Nederland dook de ziekte voor het eerst op bij watervogels in Monnickendam. Er hebben zeker twee genetische varianten van het virus in Nederland gecirculeerd. De onderzoekers adviseren om trekvogelpopulaties in Rusland, Mongoliƫ en Siberiƫ te controleren om te voorkomen dat zij steeds agressievere varianten van de vogelgriep verspreiden.