'Bezwaar EU tegen fusie Bayer en Monsanto' | Financieel | Telegraaf.nl

BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie gaat niet akkoord met de overname van de Amerikaanse zadenproducent Monsanto door het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer. Dat meldt persbureau Bloomberg op gezag van bronnen rond het Brusselse mededingingsonderzoek.

Bayer wil 66 miljard dollar (56 miljoen euro) betalen voor Monsanto. Daardoor ontstaat 's werelds grootste leverancier van zaden en gewasbeschermingsmiddelen. Maar Brussel vreest dat de deal in zijn huidige vorm zorgt voor een gebrek aan keuzevrijheid en hogere prijzen voor boeren.

Om de fusie toch door te mogen zetten, moeten Bayer en Monsanto naar verluidt onderdelen afstoten. De onderhandelingen daarover zullen tijd in beslag nemen en kunnen de definitieve beslissing met maanden vertragen. Tot dusver ging de commissie uit van een deadline begin maart volgend jaar.

Zorgen

Brussel uitte in augustus al zorgen over de deal en liet weten de gevolgen voor de concurrentie diepgravend te zullen onderzoeken. Bayer en Monsanto hebben al eerder voorstellen gedaan om die zorgen weg te nemen, maar die werden beoordeeld als onvoldoende.

De sector wordt al gedomineerd door grote multinationals. Eerder bundelden de Amerikaanse chemiereuzen Dow en Dupont hun krachten, net als het Zwitserse Syngenta en het Chinese ChemChina. Ook bij die fusies stelde de commissie voorwaarden om boeren en consumenten te beschermen.

https://www.telegraaf.nl/financieel/1410789/bezwaar-eu-tegen-fusie-bayer-en-monsanto