Nederlandse Europarlementariƫr start vakbond voor Facebook-gebruikers | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Dat schrijft NRC op woensdag. De vakbond stelt dat consumenten gezien kunnen worden als producent van data, omdat ze veel informatie op sociale media delen.

"De nieuwe Europese wet die deze maand wordt ingevoerd, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG, ook bekend als GDPR) legt vast dat de data die gebruikers produceren van hen is", schrijft de groep in een persbericht.

"Dagelijks produceren zij kosteloos data waar bedrijven als Google en Facebook miljarden mee omzetten." Op de website van de Datavakbond staat dat "jij als dataproducent recht hebt op goede arbeidsvoorwaarden".

De vakbond is opgezet om "een tegenmacht" tegen databedrijven te vormen. De bedoeling is dat het collectief aan tafel komt bij onder meer Google, Facebook en overheden. "Zodat we zeggenschap krijgen over onze data, producten en diensten die daaruit voortkomen."

Werving

Europarlementariƫr Tang is als adviseur aan de vereniging verbonden, schrijft NRC. Tang stelt zich daarnaast wederom beschikbaar als lijsttrekker bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2019.

Voor de vakbond worden vrijwilligers en leden geworven. De groep wil mensen van wie de privacy is geschonden gaan helpen. Verder wil het collectief voor meer bewustwording onder de bevolking zorgen.

https://www.nu.nl/internet/5278640/nederlandse-europarlementarier-start-vakbond-facebook-gebruikers.html