A striking number of bugs in house | VRT NWS

Natuurpunt krijgt de voorbije dagen en weken opvallend meer vragen over de grote aantallen wantsen die zich dit najaar in en rond huizen ophouden. Eén van de meest gemelde wantsen dit najaar is de grauwe schildwants, ook gekend als de grauwe veldwants.

Wantsen zijn insecten die tot enkele centimeter groot kunnen worden. Ze lijken op kevers, maar zijn dat niet. Het gaat om een andere soort. Kevers hebben een hard schild op de rug, wantsen hebben vleugels.  

Natuurpunt krijgt vooral meldingen van de grauwe veldwants.  Die was jarenlang uitgestorven, tot ze in 1989 voor het eerst weer in ons land werd opgemerkt.  De voorbije tien jaar neemt het aantal grauwe veldwantsen meer en meer toe,  en sinds vorig jaar lijkt ze bezig aan haar grote doorbraak.

Weinig kieskeurig

De grauwe schildwants is een weinig kieskeurige soort. Ze leeft op bomen en struiken in tuinen.  De grauwe schildwants eet  plantensappen en kleinere insecten. Als ze volwassen zijn overwinteren de schildwantsen, en daarvoor zoeken ze warme plekjes.  Dat kunnen kieren en spleten in buitenmuren zijn, maar soms durven de wantsen zich ook binnen wagen. Vind je binnen een schildwants, zet ze dan gewoon buiten. Zowel voor mensen als voor de natuur is het een onschadelijk beestje.

Het is niet helemaal duidelijk waarom de wantsen in opmars zijn. Volgens Wim Veraghtert van Natuurpunt heeft het warme weer van de voorbije weken er mee te maken. En op langere termijn het warmere klimaat. Traditioneel komen de wantsen meer voor in het zuiden van Frankrijk en Italië. 

Er is geen duidelijke oorzaak. Mogelijk speelt de opwarming van de aarde een rol.  

Daarnaast komt ook de bladpootrandwants meer voor. Dat is een Amerikaanse wants die tien jaar geleden voor het het eerst waargenomen is in België. Sindsdien kent die ook een spectaculaire toename.  De soort leeft aan naaldbomen. Echt schadelijk lijkt ze niet te zijn, maar de bladpootrandwants overwintert graag binnenshuis. De geur van bladpootrandwantsen is niet aangenaam, en vooral als ze met velen naar binnen komen kan dat overlast veroorzaken.  

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/12/opvallend-veel-wantsen-in-huis/