De autoped doet het goed in arty farty-kringen | TROUW

Ze zijn op dit moment niet aan te slepen: al dan niet gemotoriseerde plankjes met een stuur en twee wielen. Als een plaag verschijnen ze in het straatbeeld van Rotterdam, Utrecht en Amsterdam, waar ze bereden worden door mensen die je grotendeels in de categorie arty farty kan onderbrengen. Van die lieden die voortdurend (ook als het onweert) een zonnebril met gele glazen dragen en al steppend van galerie naar galerie gaan.

Vooral de met elektromotor uitgeruste steps, met namen als Moggy en Glider, vinden gretig aftrek. Het neemt zo'n vlucht dat leveranciers met smart op nieuwe zendingen wachten. ,,Het gaat nu heel snel', zegt Ruud van Mourik van de Amsterdamse importeur Ciclo. ,,Vooral de Zappy is een succes. Die wordt in de VS geassembleerd, de onderdelen komen uit Taiwan. Ik nam het ding twee jaar geleden mee uit Californië en kon 'm gelijk verkopen. Sindsdien hebben we er honderden verkocht. De elektromotor houdt het vijftien tot twintig kilometer vol en binnen 3,5 uur heb je 'm weer opgeladen. Bovendien gaat het drie keer zo snel als wandelen.'

De voordelen zijn volgens Van Mourik legio. De Zappy is opvouwbaar, maakt geen herrie, is relatief 'schoon' en verlost de radeloze yup van het knellende parkeerprobleem in de stad. Eigentijdse bedrijven gaan die voordelen ook inzien en plaatsen massaal orders voor de elektrische autoped. ,,Laatst heeft Adam Curry nog een stuk of tien Zappy's gekocht', weet de importeur. ,,Hij gaat een nieuw kantoor openen in Amsterdam en heeft onderin een Zappy-kelder. Daar kunnen medewerkers zo'n ding pakken als ze een boodschap moeten doen.'

Het heeft meneer Curry een slordige 18000 pietermannen gekost, want een Zappy ligt rond de 18 á 1900 gulden per stuk. En eigenlijk, zo geeft van Mourik toe, is dit type alweer achterhaald. Tegenwoordig zijn er al sterk verbeterde varianten op de markt, met een grotere actieradius en een krachtiger motor. ,,Die komen wel zonder hulp een bruggetje op, in tegenstelling tot de Zappy.' Wat natuurlijk uitermate handig is op de Amsterdamse grachtengordel. Het duurste model kost 2300 gulden.

De versie zonder elektromotor is een alternatief voor de belegen vouwfiets, maar ook jongeren ontdekken het ding steeds vaker. De 'Micro skate scooter' (398 gulden) is veruit het populairst, vanwege de kleine inline-wieltjes, het aluminium designframe en het geringe gewicht van 2,8 kilo. Binnen een halve minuut is het stepje op te vouwen tot een handzaam pakketje. Veel kunstjes haal je er niet mee uit, maar het belangrijkste is dan ook het 'gezien worden'.

Toch staat de step als hipheidssymbool onder druk. Skatewinkels die in het marktgat gedoken zijn, balen als een stekker nu ook bouwmarkt Gamma twee modellen verkoopt. Oei, Gamma, dat komt hard aan als vrienden je daar tijdens het loungen mee associëren. Dat wordt binnenkort weer gewoon lopen.

https://www.trouw.nl/home/de-autoped-doet-het-goed-in-arty-farty-kringen~a6e9c615/