Amsterdam kraakt onder misdaad | Binnenland | Telegraaf.nl

Door John van den Heuvel en Mick van Wely

Updated Gisteren, 13:21

Gisteren, 00:55 in BINNENLAND

Ⓒ Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

AMSTERDAM - De hoofdstad heeft de strijd tegen de georganiseerde misdaad vrijwel verloren. De autoriteiten zijn slecht ingevoerd in de drugseconomie en -criminaliteit, de politie heeft de drugsbestrijding volledig laten liggen en justitie verzuimt de echte misdaadstructuren aan te pakken.

Ⓒ Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Dat zijn de vernietigende en verontrustende conclusies van het vertrouwelijke onderzoek De achterkant van Amsterdam naar ondermijnende criminaliteit in de hoofdstad in opdracht van de gemeente Amsterdam. Het rapport is toegespeeld aan De Telegraaf.

Het onderzoek is gedaan door hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp. Het rapport wordt vrijdag gepresenteerd.

Drugsgerelateerde criminaliteit in Amsterdam heeft vrij spel en een ontwrichtende werking op de stad. De gemeente pakt niet door bij projecten die verwevenheid van de onder- met de bovenwereld moet voorkomen en informatie tussen relevante instanties wordt nauwelijks gedeeld. Het ontbreekt aan inzicht in de mate waarop crimineel geld in de legale economie wordt gepompt. Het terugdringen van de ondermijnende drugscriminaliteit kost zeker tien tot vijftien jaar.

Dagelijks tijdens de lunch het belangrijkste nieuws in je inbox?

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Uitschrijven kan met 1 klik

Amsterdam drugshoofdstad Lees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzicht Meer lezen hierover
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1868847812/amsterdam-kraakt-onder-misdaad