Ruim twintig arrestaties bij illegale demonstratie op Schiphol | ThePostOnline

De marechaussee heeft zaterdag ruim twintig mensen aangehouden bij de betoging om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen, meldt een woordvoerder. Marechaussees zijn al uren bezig met het weghalen en aanhouden van actievoerders van Greenpeace uit Schiphol Plaza. Kort voor 17.00 uur bevonden zich nog ruim vijftien demonstranten in het gebouw.

Buiten stonden vijf bussen klaar om de demonstranten af te voeren. Ze zijn bestuurlijk verplaatst en hebben een gebiedsverbod tot einde zondagavond uur voor Schiphol gekregen, meldt de woordvoerder van de marechaussee.

Een paar honderd mensen hadden zich sinds zaterdagochtend in de hal verzameld voor het protest. Een groot deel van de groep actievoerders zat urenlang gearmd in de hal omringd door marechaussees. Sommigen hadden zich vastgeketend aan een ijzeren paal. Mensen werden niet als groep maar één voor één weggehaald.

“Het is een vreedzame bijeenkomst en daarom willen we het vreedzaam oplossen”, aldus de woordvoerder van de marechaussee. De mensen die worden weggehaald verzetten zich echter hevig. Ze worden vaak, door meerdere marechaussees ondersteboven weggedragen.

Greenpeace had van Schiphol en van de gemeente Haarlemmermeer geen toestemming om in Schiphol Plaza actie te voeren. De demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend echter toch in de hal. De marechaussee liet weten dat ze om 12.00 uur moesten vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Activiste Faiza Oulahsen van Greenpeace sprak de actievoerders toe en gaf aan dat ze mogelijk gearresteerd kunnen worden. “Vroeg of laat komen we terug. We gaan door. Desnoods bezetten we een landingsbaan.”

ANP

Het is echt waar: alleen met jouw hulp kan TPO.nl de komende jaren blijven bestaan. Neem daarom nu

een abonnement op TPO+

al vanaf 4 euro per maand. Daarmee zorg je ervoor dat TPO.nl voor altijd online blijft.

En je krijgt er heel wat voor terug: exclusieve artikelen van bekende auteurs, een site die helemaal vrij is van reclamebanners, de mogelijkheid tot reageren en toegang tot het volledige TPO+-archief.

Dankzij jouw abonnement worden er steeds meer uitstekende artikelen van uitstekende auteurs gepubliceerd en kan de TPO-redactie blijven werken aan een uniek journalistiek geluid online.

Neem nu direct een jaarabonnement op TPO+ en treed ook toe tot de TPO-elite.

TPO.nl, where the elite meet to read.

Steun TPO

https://tpo.nl/2019/12/14/ruim-twintig-arrestaties-bij-illegale-demonstratie-op-schiphol/#