Leeuwarden schrapt festivals in 2020: te weinig politie - Leeuwarden - LC.nl

Promised Land, Brak in het Park, de Oktoberfesten op het Oldehoofsterkerkhof en Zaailand en de buiteneditie van Tuinfeest in de Prinsentuin zijn geschrapt van de evenementenkalender. Dat maakt burgemeester Sybrand Buma om vier uur dinsdagmiddag bekend.

De reden: de gemeente en de politie willen meer inzetten op de wijken en daardoor is er minder capaciteit voor evenementen.

Ook de inzet van Friese agenten bij andere grote evenementen in het land ligt ten grondslag aan het besluit. Zo vindt dit voorjaar het Eurovisie Songfestival plaats, is Nederland gastheer tijdens een aantal EK-wedstrijden en vindt er in Zandvoort ook nog de Formule 1 plaats. Daarvoor wordt er ook op een beroep gedaan op Friese agenten.

Lees ook | Criminelen meer ruimte dankzij Sint en Maarten

Volgens Buma speelt de inzet van agenten bij het toegenomen aantal demonstraties ook nog een rol in het besluit dat de gemeente in overleg met de politie heeft genomen.

Organisator Kootstra: ‘Dit is wel een domino-effect’

Wiebe Kootstra is organisator van drie van de geschrapte evenementen. Promised Land, het Oktoberfest op het Oldehoofsterkerkhof en Brak in het Park zijn initiatieven van Kootstra en zijn collega’s Bobby Veenstra en Olaf Hansson. ,,Dit is wel een domino-effect. Drie van de vijf evenementen die wij doen zijn geschrapt.”

Drie weken geleden werd Kootstra op de hoogte gesteld van de problemen met de politie inzet en de evenementen, tijdens een avond over het Leeuwarder evenementenbeleid in Neushoorn. ,,Dat was wel een beetje dubbel. Enerzijds ben je blij dat Leeuwarden een avond organiseert om een visie op evenementen te maken, en dan krijg je dit te horen.”

Voor Promised Land - dat in juni plaats zou vinden - waren de eerste contacten met artiesten al gelegd. ,,We hadden opties, op Snelle bijvoorbeeld. Ja dat houdt nu op.”

Kootstra heeft alleen te horen gekregen dat er te weinig politie is in verband met de inzet van Friese agenten bij evenementen elders in het land. Dat er ook een keuze is gemaakt om agenten meer in de wijken in te zetten, is hem daarbij niet verteld. De gemeente voert dat zelf wel als reden aan. Het verbaast hem dat er, bij zijn weten, in Groningen geen festivals zijn geschrapt. ,,Terwijl Groningen toch onder hetzelfde politiekorps valt als Leeuwarden.”

https://www.lc.nl/friesland/leeuwarden/Leeuwarden-schrapt-festivals-in-2020-te-weinig-politie-25153031.html?harvest_referrer=https://www.ad.nl/friesland/leeuwarden-schrapt-festivals-2020-te-weinig-politie~a54ba881/