Maandag demonstratie op de Dam tegen politiegeweld in Amerika | Het Parool

Uit solidariteit met Amerikaanse demonstranten wordt maandag een antiracisme demonstratie gehouden op de Dam. Beeld AFP

Volgens een woordvoerder van de organisatie (het collectief Kick Out Zwarte Piet en Black Queer & Trans Resistance NL) is de manifestatie bedoeld om solidariteit te uiten met de demonstranten in Amerika, maar ook om aandacht te vragen ‘voor racisme en politiegeweld in Nederland’. Zo wordt verwezen naar de dood van Mitch Henriquez, vijf jaar geleden tijdens zijn arrestatie in Den Haag, en de arrestatie van anti-zwartepietactivist Jerry Afriyie in Gouda in 2014 tijdens de intocht van Sinterklaas.

De organisatie zegt een vreedzaam protest na te streven. In een verklaring schrijft men: ‘Wij zijn niet uit op gewelddadige activiteiten, rellen, delicten of andere vormen die tot onnodige provocatie en agressie kunnen leiden. Hiermee keuren we de vorm van protest in de VS niet af, we zien het als een vorm van verzet. Zoals Martin Luther King Jr. zei: ‘A riot is the language of the unheard’.

Demonstranten wordt gevraagd zich aan de 1,5 meterregel te houden, mondkapjes te dragen en eventueel handschoenen en desinfecterende gel mee te nemen. De manifestatie begint om 17.00 uur.

Lees ook:

Deze embed wordt niet getoond

U heeft via cookie-instellingen gekozen om deze embed niet te tonen. Onze aanbevolen cookie-instelling is niveau 4. Zo geniet u op elk ogenblik van deze website in optimale omstandigheden.

https://www.parool.nl/amsterdam/maandag-demonstratie-op-de-dam-tegen-politiegeweld-in-amerika~b3c63f8f/