Rotterdamse binnenstad blijft onrustig na afgelasten racismeprotest | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

In de Verenigde Staten zijn al dagenlang protesten aan de gang na de dood van George Floyd. Hij stierf tijdens zijn arrestatie nadat een agent diens knie minutenlang op zijn nek gedrukt hield. In andere landen is het Black Lives Matter-protest ook aangewakkerd. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

ME voert charges uit op Schouwburgplein, paar incidenten in binnenstad
De ME heeft woensdagavond na het afblazen van het antiracismeprotest in Rotterdam charges uitgevoerd op het Schouwburgplein. Demonstranten volgden herhaaldelijk aanwijzingen van de politie niet op, aldus een woordvoerder.
Het is erg onrustig in het centrum na het opbreken van de demonstratie. Er is een ruit ingegooid op de Lijnbaan en op verschillende plekken hebben demonstranten met hekken en terrasstoelen gegooid.
Er zijn twee aanhoudingen verricht voor belediging van een agent en het gooien van vuurwerk. De problemen lijken vooral te worden veroorzaakt door een kleine groep jongeren. Veel demonstranten zijn gewoon huiswaarts gekeerd, zoals de politie vroeg

'Agent die George Floyd doodde aangeklaagd voor moord'
De agent die ruim een week geleden de zwarte Amerikaan George Floyd doodde, wordt aangeklaagd voor moord. Dat melden lokale media. De drie andere agenten worden naar verwachting aangeklaagd voor hulp bij moord.

Rutte: Racisme komt ook voor in Nederland

Racisme is niet alleen een probleem in de VS. Dat beklemtoonde premier Mark Rutte woensdagavond tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. In Nederland vonden de afgelopen dagen talloze BlackLivesMatter-demonstraties plaats.

"Ook mensen in Nederland maken mee dat zij niet worden beoordeeld op hun toekomst, maar op hun verleden", aldus Rutte. "Mensen die niet als individu worden aangesproken, maar op de groep waar ze uit voortkomen. Niet op hun gedrag, maar op hun geloof. Dit raakt heel veel mensen in Nederland."

Verder stelde de premier dat Nederland nog geen contact gehad heeft met de Amerikaanse regering over de BlackLivesMatter-demonstraties, na de dood van de zwarte arrestant George Floyd. De man werd vorige week in Minneapolis gedood door een witte agent die bijna negen minuten op zijn nek ging zitten. Floyd had mogelijk betaald met een vals briefje van 20 dollar. Lees hier een tijdlijn van de eerste week van protesten.

De politie heeft zojuist bij de Leuvehaven een man aangehouden, maar deze werd snel weer vrijgelaten. Een aantal mensen scandeerde 'fuck the police', maar dit duurde niet lang, aldus NU.nl-verslaggever Job van der Plicht. De rest lijkt nu teruggekeerd.

De massa verplaatst zich naar tram- en metrostation Leuvehaven, meldt NU.nl-verslaggever Job van der Plicht. "De sfeer is verre van grimmig, maar veel beweging zit er niet in."

Ondanks duidelijk hoorbaar boegeroep, is het verlaten van de Erasmusbrug in gang gezet. De Mobiele Eenheid (ME) van de politie staat klaar, maar hoeft nog niet in te grijpen.

De Rotterdamse driehoek, bestaande uit burgemeester Aboutaleb, de districtschef van de politie en de officier van justitie, bevestigt dat de demonstratie is stopgezet en vraagt alle aanwezigen naar huis te gaan.

De opkomst blijkt te groot om de anderhalvemetermaatregel te handhaven. Mensen worden verzocht om de Erasmusbrug rustig en ordelijk te verlaten en naar huis te gaan.

Organisatie moet protest stoppen van gemeente
Met nog iets minder dan een half uur te gaan, moet de organisatie het protest stopzetten van de gemeente Rotterdam. Reden is dat het onmogelijk blijkt om 1,5 meter afstand te garanderen tussen demonstranten.

Vanaf het podium worden de aanwezigen opnieuw gevraagd om ruimte te maken. "Anders kunnen we niet door en worden we niet gehoord." De ordedienst doet eenzelfde beroep: "We willen het afmaken, ga naar achteren en maak ruimte".

Er wordt nu ook door de gemeente opgeroepen om niet meer naar de demonstratie te komen. Volgens planning duurt het protest nog een half uur, maar de kans is reëel dat het vroegtijdig wordt afgeblazen.

Inmiddels heeft de politie via de megafoon de laatste waarschuwing gegeven. Het programma gaat in aangepaste vorm verder, maar tot nu toe is de demonstratie nog niet gestopt. Dat gebeurt wel als mensen nu nog geen 1,5 meter afstand (kunnen) houden.

(1/2) Het protest begon nog georganiseerd, met voldoende afstand tussen demonstranten. (Foto: Pro Shots)(2/2) Al snel na het officiële begin werd het echter al op meerdere plekken op de Erasmusbrug te druk om die afstand te bewaren. Op dit moment probeert de organisatie de aanwezigen weer op 1,5 meter van elkaar te krijgen, anders wordt het protest gestopt. (Foto: Pro Shots)

De aanwezigen worden aangesproken op het feit dat er geen 1,5 meter zit tussen demonstranten. De organisatie roept om dat het protest gestopt zal worden door de autoriteiten als er niet snel voldoende afstand gehouden wordt.

Ook verslaggever Job van der Plicht ziet dat het in toenemende mate erg lastig wordt om voldoende afstand te houden.

Op veel plekken wordt het nu toch echt te druk om de 1,5 meter nog te handhaven. Velen dragen mondkapjes als extra bescherming, maar dat geldt lang niet voor iedereen.

Vanuit de lucht is goed te zien dat het weliswaar druk is, maar dat op de meeste plekken mensen 1,5 meter afstand weten te houden. (Foto: Pro Shots)(1/2) Hoewel het aantal mensen nog altijd toeneemt, is er voorlopig nog genoeg ruimte op de Erasmusbrug en lukt het de demonstranten om 1,5 meter afstand te houden. (Foto: Pro Shots)(2/2) Ook hebben veel mensen voor de zekerheid mondkapjes op, zoals gisteren ook in Den Haag het geval was. (Foto: Pro Shots)

Terwijl de demonstratie bij de Erasmusbrug officieel is begonnen, stromen er nog steeds mensen toe, ziet verslaggever Job van der Plicht.

Antiracismedemonstratie in Rotterdam vroegtijdig afgeblazen

De demonstratie in Rotterdam tegen racisme en politiegeweld bij de Erasmusbrug is voortijdig stopgezet. Een half uur voor de geplande eindtijd van 18.30 uur kreeg de organisatie van de gemeente de opdracht te stoppen, omdat er niet voldoende afstand gehouden kan worden tussen de aanwezige demonstranten. Lees

hier

meer.

"Lastig inschatten, maar een kwartier voor de antiracismedemonstratie in Rotterdam begint, is het aantal demonstranten al opgelopen tot enkele honderden", zegt onze verslaggever Job van der Plicht.

De Duitse bond DFB gaat spelers die in de afgelopen speelronde steun aan George Floyd hebben betuigd niet bestraffen. Diverse spelers in de Bundesliga riepen in het pinksterweekend op tot gerechtigheid voor de door politiegeweld omgekomen Amerikaan. Het is voor voetballers normaal gesproken niet toegestaan om zich politiek, religieus of persoonlijke te uiten tijdens wedstrijd. Lees verder.Protesten dinsdag grotendeels vreedzaam, tienduizenden mensen negeren avondklok

De protesten verspreid door de Verenigde Staten verliepen dinsdag grotendeels vreedzaam, schrijven lokale media. Volgens 

The New York Times 

waren er nauwelijks ongeregeldheden, vergeleken met de wijdverspreide vernielingen en plunderingen van de dagen daarvoor. Tienduizenden mensen gingen in verschillende steden de straat op en negeerden de avondklok, maar grote ongeregeldheden bleven veelal uit.

Warner Music Group en de Blavatnik Family Foundation van topman Len Blavatnik, stellen een bedrag van 100 miljoen dollar (89,38 miljoen euro) beschikbaar ter ondersteuning van goede doelen die zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid en campagnes tegen geweld en racisme. Lees verder.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Antifa als terreurorganisatie gelabeld in verband met de protesten tegen politiegeweld. In hoeverre de wereldwijde beweging daarbij betrokken is, is onduidelijk. Maar wat is Antifa nou eigenlijk?

Een 77-jarige zwarte beveiliger en voormalige politieagent is dinsdagnacht mogelijk gedood door plunderaars in de Amerikaanse stad St. Louis. Volgens persbureau

AP 

zijn zijn laatste momenten gelivestreamd op Facebook, al is de video inmiddels verwijderd. David Dorn zou gedood zijn door mensen die een pandjeshuis ingebroken waren. Volgens zijn weduwe ging Dorn daar vaak langs als het alarm afging, omdat hij bevriend was met de eigenaar. 

Dorn blijkt een geliefd figuur te zijn geweest in de buurt, aldus The Ethical Society of Police, een organisatie voor zwarte agenten in St. Louis. Hij was het soort persoon dat zijn leven zou geven om anderen te redden, als het daartoe kwam, aldus The Guardian

Britse politie is verafschuwd door dood van Floyd en geweld bij protesten

In een gezamenlijk statement uiten Britse politiechefs hun afschuw over de manier waarop de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd om het leven kwam en het geweld bij de protesten die daarop volgden. Toch roepen ze de demonstranten op samen te werken met de politie en herinneren de demonstranten eraan dat de coronamaatregelen ook nageleefd moeten worden.

"Wij staan zij aan zij met alle mensen die wereldwijd geschokt en verafschuwd zijn door de manier waarop Floyd om het leven kwam", zeggen de chefs. Zij zeggen dat er verantwoording afgelegd moet worden voor zijn dood en roepen op tot gerechtigheid. De chefs uiten ook hun afschuw over het geweld en de schade die is aangericht in veel Amerikaanse steden.

Mark Zuckerberg heeft vrijdag met Donald Trump gebeld. Het gesprek vond plaats nadat de Facebook-directeur besloot dat een controversieel bericht van de Amerikaanse president online mocht blijven staan. Dat heeft Zuckerberg dinsdag aan medewerkers van zijn bedrijf verteld, meldt The New York Times.

In het Facebook-bericht reageerde Trump op uit de hand gelopen demonstraties tegen de dood van een ongewapende zwarte man door een witte politieagent in Minneapolis. "Wanneer het plunderen begint, begint het schieten", schreef de Amerikaanse president. Lees hier verder.

Politie noemt ontruimde demonstranten bij fotomoment Trump gewelddadig

De Amerikaanse politieafdeling US Park Police (USPP) zegt dat er rookgranaten en pepperspraykogels zijn gebruikt om de weg vrij te maken voor het controversiële fotomoment van president Donald Trump afgelopen maandag, aldus 

The Guardian.

In een statement ontkent de USPP traangas gebruikt te hebben. Volgens hen gooiden "gewelddadige demonstranten" met stenen, bevroren waterflessen en bijtende vloeistoffen. 

Demonstranten werden maandag hardhandig door de politie uit een park in de buurt van het Witte Huis ontruimd, zodat Trump naar een nabijgelegen kerk kon lopen. Daar ging hij op de foto met een bijbel in zijn hand. Op urenlange beelden lijkt te zien dat de demonstranten in het park vreedzaam bijeen zijn. Ooggetuigen zeggen dat de politie daar traangas afvuurde. Vlak daarvoor dreigde Trump tijdens een televisietoespraak het leger in te zetten om de protesten te "domineren".

Paus Franciscus: we kunnen racisme niet tolereren
Paus Franciscus heeft zich uitgesproken over de Black Lives Matter-protesten. Hij zegt woensdag dat "we racisme niet kunnen tolereren of negeren". Hij zegt daarnaast dat hij hoopt dat er verzoening komt in de VS en dat hij bidt voor Floyd en voor alle slachtoffers van racisme.

Facebook: Extreemrechtse pagina's verwijderd die opriepen tot wapengebruik

Facebook heeft pagina's neergehaald die opriepen om wapens mee te nemen naar Black Lives Matter-protesten, schrijft

CNN

. Het zou gaan om de American Guard-groep, die zichzelf omschreef als nationalisten die de Amerikaanse grondwet verdedigen.

Ook van de groep Proud Boys zouden pagina's zijn verwijderd, al zouden hun leden niet over wapengebruik hebben geschreven. Volgens CNN is niet duidelijk waarom de pagina's verwijderd zijn.

Facebook liet eerder in een verklaring weten ongeacht politieke voorkeur streng op te gaan treden tegen gebruikers die oproepen tot geweld bij protesten.

De Canadese premier Justin Trudeau werd gevraagd naar zijn mening over de protesten in de Verenigde Staten. Het duurde even voordat hij een antwoord formuleerde.

Bijna tienduizend arrestaties in acht dagen in VS

Zeker 9.300 personen zijn gearresteerd bij protesten sinds de dood van George Floyd, meldt persbureau 

AP 

vandaag. Bijna een derde van alle demonstranten is opgepakt in Los Angeles, terwijl in New York ten minste vijftienhonderd arrestaties plaatsvonden.

Het is niet duidelijk hoeveel personen zijn gearresteerd in Minneapolis, de stad waarin Floyd om het leven kwam. AP schrijft alleen dat in Dallas, Houston en Philadelphia zeker honderden personen zijn opgepakt.

Ook vanavond Black Lives Matter-protest in Nederland
Bij de Erasmusbrug wordt vanavond gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme. De gemeente heeft toestemming verleend voor een demonstratie van 17.00 tot 18.30 uur op het Glitterplein, het voetgangersgedeelte van de Erasmusbrug en het Wilhelminaplein.

Blijkt echter dat er te veel demonstranten aanwezig zijn en er geen 1,5 meter afstand meer gehouden kan worden, dan wil burgemeester Ahmed Aboutaleb de demonstratie direct beëindigen. Vooralsnog verwacht de organisatie dat er 150 personen komen.

https://www.nu.nl/buitenland/6055203/rotterdamse-binnenstad-blijft-onrustig-na-afgelasten-racismeprotest.html