Meerdere arrestaties bij rellen in Hoorn | Binnenland | Telegraaf.nl

Zij zitten vast wegens opruiing en openlijke geweldpleging en verblijven op het politiebureau in de stad.

Het begon kalm, om 18 uur. Voorstanders van het standbeeld van J.P. Coen meldden zich op de Noorderveemarkt. Zij rondden rond 19 uur hun demonstratie af. Deze verliep rustig, er kwamen maar zo’n 20 mensen op af. In de bijeenkomst werden drie Nederlandse vlaggen met teksten daarop opgehangen.

De initiatiefnemer van de demonstratie ’Coen is OK’, Hendrik Op, noemde de opkomst „teleurstellend.” „Dit waren er wel heel weinig”, zei hij.

Ⓒ ANP

Tegenstanders

De tegenstanders van het standbeeld arriveerden om 19 uur op het Pelmolenpad. Daar werden door zo’n 200 man leuzen gescandeerd als ’Weg met J.P. Coen’ en ’Black Lives Matter’. Ook hielden ze een minuut stilte voor slachtoffers van de slavernij.

Ⓒ ANP

Na de betoging probeerde een grote groep demonstranten bij het standbeeld van Coen te komen, wat door de gemeente vooraf was verboden. Rond half negen begon de sfeer grimmig te worden, zo zag onze verslaggever. De politie werd aangevallen met blikken bier. „Er wordt met stoelen gegooid. Demonstranten trappen en slaan, waaronder naar de pers.”

Onze Telegraaf-verslaggever Vincent Triest werd belaagd. „Voor de duidelijkheid. Met mij gaat het goed. Ik ben meerdere keren in mijn maag gestompt. Ook probeerde iemand mijn telefoon te stelen. Dat gebeurde kort nadat relschoppers de politie met stenen en stoelen bekogelden. Een politieteam in burger greep gelukkig in.” De Telegraaf bereidt een aangifte voor.

Volgens agenten hadden de demonstranten messen en stokken bij zich. De ME werd opgeroepen om te ondersteunen.

De politie heeft mensen gesommeerd het centrum te verlaten. Volgens de politie is hiertoe een noodverordening afgegeven door de gemeente. Er zijn acht mensen aangehouden. Zij zitten vast wegens opruiing en openlijke geweldpleging en verblijven op het politiebureau in de stad.

Standbeeld omsingeld

Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen werd omsingeld door zo’n 16 ME’ers. Het beeld staat op de Roode Steen in het centrum van de stad.

Op het plein stonden veel terrassen waar kort daarvoor nog mensen hun hapjes en drankjes nuttigden. Maar die werden plots in allerijl weggehaald. Korte tijd later riep de politie alle aanwezigen op om het plein te verlaten. Omdat er ook veel uitgaanspubliek was, was het erg druk in het centrum. Er werd veel vuurwerk afgestoken, vermoedelijk door een deel van het uitgaanspubliek.

De ME is rond half elf begonnen met het leegvegen van de straten. Hierbij werden nog drie mensen aangehouden. Zij hadden hockeysticks in hun handen en deden volgens de politie vervelend. Zij worden later vannacht wel weer vrijgelaten. Ook is nog iemand aangehouden voor wildplassen.

Beide partijen lieten voorafgaand aan de demonstraties nog weten uit te gaan van vreedzame demonstraties.

Lees hier het Twitterverslag van verslaggever Vincent Triest.

Iedere middag de belangrijkste corona-updates en het laatste nieuws in je inbox.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Uitschrijven kan met 1 klik

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1454756039/meerdere-arrestaties-bij-rellen-in-hoorn