De Jonge: kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen | Binnenland | Telegraaf.nl

Persconferentie vervroegd naar 2 november

Updated 2 uur geledenVandaag, 14:11  in  BINNENLAND

Ⓒ ANP/HH

DEN HAAG - Het aantal coronapatiënten dat opgenomen moet worden in het ziekenhuis loopt harder op dan verwacht, zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Het kabinet beraadt zich op extra maatregelen. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd eerder met een advies te komen. Ook het besluit en de persconferentie over aanvullende maatregelen, eerder gepland op vrijdag 5 november, is vervroegd naar volgende week dinsdag.

Ⓒ ANP/HH

De Jonge wees erop dat de ziekenhuisopnames harder stijgen en eerder dan verwacht. Daarmee komt volgens hem ’het volgende risiconiveau in beeld en dat betekent ook dat het kabinet zich zal moeten beraden op aanvullende maatregelen’. Het kabinet zal aan het OMT vragen de situatie van nu goed te analyseren en te adviseren tot welke maatregelen dit moet leiden.

„We zien namelijk dat we al een hoge vaccinatiegraad hebben, 87 procent van de volwassen mensen heeft zijn eerste prik al gehad, maar we zien ook, 13 procent van de mensen die niet gevaccineerd is. Als je kijkt in de ziekenhuizen is die situatie precies andersom”, zei de CDA-bewindsman na afloop van overleg met de meest betrokken ministers.

Corona is hiermee ’een epidemie geworden van niet-gevaccineerde mensen die ook elkaar onderling het meest besmetten, zelf het grootste risico lopen op besmetting, zelf het grootste risico zijn op een besmetting van anderen, zelf het grootste risico lopen op ziekenhuisopname. Als je dat op je in laat werken, zul je je daartoe moeten verhouden.”

Volgens de minister is het draagvlak gering onder mensen die gevaccineerd zijn om nog beperkingen opgelegd te krijgen. „Intussen zien we dat als we geen maatregelen nemen, de zorg wordt overlopen, dat uw operaties en de operaties van uw familieleden en andere mensen die gevaccineerd zijn mogelijkerwijs worden uitgesteld."

Omdat de ziekenhuizen al niet meer toekomen aan alle inhaalzorg en er geen selectie aan de poort zal plaatsvinden, zijn extra beperkingen zowat onvermijdelijk. „Makkelijke keuzes zijn er niet”, zei De Jonge, die zich voor een ’dilemma’ geplaatst ziet. „Je wil niet onnodig maatregelen opleggen die beperkend zijn in economische zin. Hoe eerlijk is het om maatregelen te nemen die de héle samenleving treffen?” Zelf heeft hij nog geen antwoord op die vraag.

Maandagmiddag werd bekend dat het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot bijna 800, het hoogste aantal sinds 9 juni.

Voor het corona-overleg sprak De Jonge ook bij de informateurs over wat nodig is in de periode na deze coronacrisis. Nederland moet beter bestand worden tegen dit soort pandemieën. „Dat we minder afhankelijk zijn van het buitenland als het gaat om onze vaccinontwikkeling en de ontwikkeling van onze medicijnen. En we zullen moeten zien dat we de aanstuurbaarheid van de zorg versterken, ook in tijden van crisis”, aldus de minister. De zorg moet volgens hem bij een crisis centraler georganiseerd kunnen worden dan nu het geval is.

Donderdag advies

Het Outbreak Management Team (OMT) komt donderdag met een advies over het stijgend aantal besmettingen met het coronavirus, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en OMT-lid. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had het OMT gevraagd om eerder met een advies te komen.

Lunch Update

Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.

Bekijk meer van

19:29Binnenland

Miljoen zorgmedewerkers krijgen 385 euro bonus

Ruim een miljoen zorgmedewerkers krijgen een bonus van 385 euro netto. Het geld wordt uitgekeerd aan mensen die „vanwege Covid-19 onder moeilijke omstandigheden zorg hebben verleend”, schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Hij hoopt dat de zorgaanbieder...

Minder subsidie voor elektrisch rijden

Bij steeds meer particulieren speelt de vraag of de volgende auto al een volledig elektrische moet zijn. Is dit het moment om er een aan te schaffen? Wie bovengenoemde vraag te letterlijk beantwoordt, zegt nee. Want de subsidiepot is leeg tot volgend jaar. Particulieren komen bij de aankoop van een ...

Tweedeling corona lijkt onvermijdelijk

De situatie is nu anders, schetsten virologen en ook het kabinet toen de coronacijfers voorzichtig begonnen op te lopen. Stonden stijgende besmettingen eerder gelijk aan beperkende maatregelen voor de hele bevolking, lang klonk dat het nu zo’n vaart niet zou lopen.

12:00Praat Mee

Moeten e-bikes geweerd worden van het fietspad?

Het aantal e-bikes (elektrische fietsen) neemt toe. De Fietsersbond maakt zich zorgen om de veiligheid op het fietspad en stelt dat e-bikes beter op de rijbaan kunnen rijden, omdat het snelheidsverschil met auto’s en scooters niet groot is, zo melden verschillende media. Vind jij dat e-bikes naar de...

06:47Buitenland

Geen tweedehands medische handschoenen in Nederland gevonden

In Nederland zijn geen gebruikte medische handschoenen verkocht alsof ze nieuw waren. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, waar gedupeerde kopers zich zouden melden, heeft nog nooit meldingen gekregen, zegt een woordvoerder. Het is weleens gebeurd dat een levering niet voldeed, maar niet op zo’n g...

24 okt.Binnenland

Corona-uitbraak in noodopvang in Goes, 49 besmettingen

In de noodopvang voor asielzoekers in Goes zijn 49 mensen positief getest op corona. De uitbraak in de Zeelandhallen is vastgesteld nadat op vrijdag alle 320 bewoners werden getest, zo bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na berichtgeving van de NOS.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/374030589/de-jonge-kabinet-beraadt-zich-op-aanvullende-coronamaatregelen