De Morgen excuseert zich voor Obama-cartoon

Het afgelopen weekend pakte de krant De Morgen uit met een Obama-special naar aanleiding van de komst van de Amerikaanse president naar Belgiƫ deze week. Ook de wekelijkse satirische bijdrage "The Daily Herald" was volledig gewijd aan de president. Een cartoon die daarin afgebeeld stond, lokte internationaal heel wat reacties uit. Op de cartoon zie je hoe de Russische president Vladimir Poetin een foto ingestuurd zou hebben waarin hij het Amerikaanse presidentiƫle paar een apengezicht geeft (foto in tekst).

Op pagina 2 van de krant excuseert De Morgen zich vandaag voor die naar eigen zeggen smakeloze grap over de Amerikaanse president. "Wanneer je het fragment ontdoet van zijn context van een satirische pagina in een voorts doorwrochte themabijlage, dan komt inderdaad in plaats van een aangebrande grap een beeld van onversneden racisme naar voor. Dat risico is vooraf onvoldoende ingeschat", klinkt het.

"De denkfout die ook ditmaal gemaakt werd, is de overtuiging dat racisme algemeen niet meer aanvaard wordt en dat er dus veilig mee gelachen kan worden", gaat het verder. Volgens de krant is te licht vergeten dat, met name in de Verenigde Staten, de gelijkstelling tussen zwarten en apen nog geregeld opduikt.

De krant biedt dan ook haar verontschuldigingen aan aan al wie zich beledigd voelt door de betreffende passage. "Wij pleiten in dit geval schuldig aan slechte smaak", zeggen ze. "Wij blijven ons aan de kant scharen van al wie tegen elke vorm van racisme strijdt. Aarzel niet ons erop te wijzen als we een keer uit de bocht gaan."

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur+en+media/media/140324_DeMorgen_Excuses