Geheim agenten Obama op non-actief na drinkgelag in Nederland - Nucleaire top Den Haag - VK

Redactie − 26/03/14, 03:46

© getty.

Drie geheim agenten die de Amerikaanse president Obama moesten bewaken in Amsterdam zijn naar huis gestuurd na een avondje stappen in Nederland. Één van de leden van de Secret Service werd zondagochtend dronken en bewusteloos gevonden op de gang van een hotel, aldus de Washington Post.

Hotelpersoneel lichtte de Amerikaanse ambassade in Nederland in. Die gaf vervolgens een seintje aan de directeur van de Secret Service, Julia Pierson. De agenten werden zondag meteen op non-actief gesteld, nog voor de president in Nederland arriveerde.

Een woordvoerder van de Secret Service bevestigt tegen de Washington Post dat er drie werknemers naar huis zijn gestuurd 'om disciplinaire redenen'. Volgens de Amerikaanse krant waren alle drie agenten leden van het Counter Assault Team, CAT. Zij worden gezien als een elite unit; Het is hun taak om de president te beschermen als hij wordt aangevallen.

ProstituéesHet is niet de eerste keer dat beveiligers van de Amerikaanse president zich misdragen. In 2012 ging een groep agenten in Colombia zich te buiten aan drank en prostituées. Daarna werden de regels voor reisjes aangescherpt. Geheim agenten mogen niet drinken als ze in de 10 uur daarna moeten werken. De agenten in Nederland hoefden op zondag nog niet de president te beschermen, maar moesten wel een veiligheidsbespreking bijwonen.

Na het incident in Colombia zei Obama dat het gedrag van de beveiligers onacceptabel was. 'We vertegenwoordigen het Amerikaanse volk, en als we naar een ander land reizen verwacht ik dat we de lat hoog leggen omdat we niet alleen onszelf vertegenwoordigen.'

De onthullingen in Colombia leidden tot het ontslag van tien geheim agenten. De toenmalige directeur bood zijn excuses aan en trad enkele maanden later af.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/30400/Binnenland/article/detail/3622637/2014/03/26/Geheim-agenten-Obama-op-non-actief-na-drinkgelag-in-Nederland.dhtml