'Demmink was wél in beeld bij onderzoek seksfeestjes' - AD.nl

bewaarDoor: redactie22-3-14 - 08:19  bron: ANP

Oud-officier: ’Chauffeur topman vertelde over seks in dienstauto’

Archiefbeeld van Demmink. © ANP.

Oud-topman Joris Demmink van het ministerie van Veiligheid en Justitie was wel degelijk in beeld bij het zogeheten Rolodex-onderzoek naar betrokkenheid van hooggeplaatste personen bij seksfeestjes met minderjarige jongens. Dat zegt de Amsterdamse oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking in een interview met NRC Handelsblad van vandaag.

Minister van Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zei begin deze maand nog dat Demmink 'op geen enkele wijze' in het onderzoek is voorgekomen. Volgens Vrakking had de chauffeur van Demmink tegen de BVD (nu AIVD) verteld dat de topman in de dienstauto af en toe seks had met jongens.

Rolodex-onderzoekVrakking was eind jaren 90 de initiatiefnemer van het Rolodex-onderzoek. Hij vraagt zich in de krant af hoe het kon dat de toenmalig secretaris-generaal van het ministerie van justitie Harry Borghouts op de hoogte was van het zeer geheime onderzoek. 'Waar ben je mee bezig', zou Borghouts verbolgen hebben gevraagd over het feit dat Demmink door de politie werd onderzocht.

Borghouts zegt zich 'absoluut niet te kunnen herinneren' dat hij Vrakking heeft gebeld. Vrakking spreekt zich voor het eerst uit over de zaak, aldus NRC Handelsblad, omdat er nu mensen worden verhoord naar aanleiding van beschuldigingen van pedofilie van Demmink.

Verder gaf een andere voormalig topambtenaar van justitie onlangs een interview in de Volkskrant over de zaak. 'Ik voel me niet langer door mijn ambtseed belet opheldering te verschaffen', aldus Vrakking in de NRC.

Demmink en drie andere namen genoemdBegin deze maand bij de start van een nieuw onderzoek naar betrokkenheid van hooggeplaatste personen bij seksfeestjes met minderjarige jongens, werden behalve de naam van topambtenaar Joris Demmink ook die van drie hoofdofficieren van justitie genoemd.

Dat bleek uit de getuigenis van Leendert de Koter die destijds, in 1997, betrokken was bij het Rolodexonderzoek als rechercheur van de criminele inlichtingendienst. De namen van Demmink en de drie officieren - Holthuis, Wabeke en Wooldrik - zijn aangedragen door de Rijksrecherche, zo verklaarde De Koter.

Reactie OpsteltenOpstelten herhaalt in een reactie dat Demmink 'op geen enkele manier is voorgekomen in het Rolodex-onderzoek'. Volgens de minister is 'alles onderzocht dat onderzocht moest worden. Zowel door de AIVD als door het Openbaar Ministerie. De uitkomst was steeds dat er nog geen begin van juistheid is gebleken ten aanzien van de geruchten en aantijgingen.'

SOCIAL MEDIA ACTIVERENRapporteer een fout in het artikel aan onze redactieMeer over

gerelateerd nieuws

Meer over

© 2014 De Persgroep Digital. Alle rechten voorbehouden.Lees de gebruiksvoorwaarden. - Privacy

Volg het nieuws op onze zustersite in België www.hln.be.

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3620684/2014/03/22/Demmink-was-wel-in-beeld-bij-onderzoek-seksfeestjes.dhtml