Peter R. de Vries en oud-chauffeur halen uit naar 'complotmaffia' Demmink - Binnenland - VK

08/04/14, 00:10

© anp. Peter R. de Vries

Eén van de chauffeurs van de omstreden oud-topambtenaar Joris Demmink en misdaadjournalist Peter R. de Vries hebben het opgenomen voor Joris Demmink. Volgens hen zijn de beschuldigingen over pedofilie 'volkomen uit de lucht gegrepen'. Dit zeiden zij gisterenavond bij Pauw & Witteman.

Hans Bakker was van 1992 tot 1996 één van de chauffeurs van Demmink. De laatste twee jaar was hij zijn vaste chauffeur, daarna stuurde hij andere chauffeurs aan. Volgens Bakker heeft hij in al die jaren niets gezien. 'Het is niet gebeurd, dus ik kan het ook niet gemerkt hebben', zegt Bakker.

Bakker zegt beledigd te zijn door getuigen die zeggen dat chauffeurs wisten van het misbruik. 'Waar zien ze ons voor aan, dat wij de andere kant opkeken terwijl zulke dingen gebeurden?'

BaggerPeter R. de Vries zegt diepgravend onderzoek naar Demmink te hebben gedaan, maar nooit iets te hebben gevonden. 'Sommige mensen willen de waarheid niet zien of horen.' Volgens De Vries komen de beschuldigingen van 'een complotmaffia'. 'Als je kanttekeningen plaatst bij de beschuldigingen, krijg je een gigantische hoeveelheid bagger over je heen. Mensen zeggen dat je bent omgekocht of je wordt zelf uitgemaakt voor pedofiel', aldus De Vries.

Tegen Demmink, de oud-secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie, lopen getuigenverhoren voor de rechtbank. Deze worden afgenomen op verzoek van Stichting De Roestige Spijker. Die wil de onderste steen boven hebben over de geruchten van seksueel misbruik van jonge jongens.

DienstautoDe Amsterdamse oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking beweerde eerder dat Bakker de BVD (nu AIVD) had verteld 'er niet meer tegen te kunnen' dat de topman in de dienstauto af en toe seks had met jongens.

De ambtenaar Tjeerd Postma zei tegen het AD: 'Ik heb de BVD verteld van klachten van chauffeurs over nachtelijke bezoeken aan een club en over een dienstreis naar Brussel, waar Demmink seks had met een jonge jongen op de achterbank van de dienstauto, terwijl de chauffeur alles zag door de achteruitkijkspiegel.'

Demmink ontkent via zijn advocaat alle beschuldigingen met klem. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft eerder laten weten dat er 'nooit een begin van juistheid is gebleken voor de geruchten en aantijgingen'. In antecedentenonderzoeken zou er nooit iets zijn gevonden dat bezwaarlijk was voor het functioneren van Demmink.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3630516/2014/04/08/Peter-R-de-Vries-en-oud-chauffeur-halen-uit-naar-complotmaffia-Demmink.dhtml