Oud-adviseur Poetin: "Hij wil nu ook Finland inlijven" - HLN.be

Bewaar artikelWilleke Tersteeg31/03/14 - 17u00  Bron: Svenska Dagbladet; The Moscow Times; The Independent

"Huidige sancties werken juist in voordeel van Russische leider"

Andrej Illarionov was zes jaar lang hoofd economisch advies voor Poetin. Archiefbeeld van de twee uit 2004. © AFP.

Een voormalig economisch adviseur van Vladimir Poetin heeft in een interview met een Zweeds dagblad uit de doeken gedaan wat de Russische president volgens hem nu van plan zou zijn. "Hij zal niet stoppen voor hij Wit-Rusland, de Baltische Staten en Finland heeft veroverd."

Dat laat Andrej Illarionov weten in een gesprek met Svenska Dagbladet. "Poetin vindt dat hij beschermt wat hem en zijn voorgangers toebehoort," zo vertelt hij.

Landen veroveren"Hij vindt dat Georgië, de Oekraïne, Wit-Rusland, de Baltische Staten en Finland hem toebehoren. Het lijkt erop dat de westerse leiders helemaal vergeten zijn dat er sommige wereldleiders zijn die andere landen willen veroveren."

Illarionov werkte van 2000 tot 2005 als hoofd economisch advies op het Kremlin en maakte de Russische leider jaren van nabij mee. Hij vertrok na zes jaar, omdat er regelmatig onenigheden waren. Illarinov zelf zegt dat hij vertrok "vanwege het gebrek aan liberale beleidsvoering". Momenteel werkt hij als adviseur in Washington voor de liberale denktank 'Cato Institute'.

Geen invasieRusland heeft al meerdere keren laten weten niet van plan te zijn de Oekraïne binnen te vallen, laat staan Finland. Dit ondanks het feit dat ze wel de Krim hebben geannexeerd en de grote hoeveelheid legertroepen die zich hebben verzameld aan de grens in het oosten.

"We zijn absoluut niet van plan om de grens naar de Oekraïne over te steken," aldus minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov.Een reactie waar Illarionov, een bekend Kremlin-criticus, erg sceptisch over is. Hij gelooft dat er een grote kans is dat de Russische president andere Europese landen ook zal inlijven.

Surveilleren Baltische ZeeFinland is geen Navo-lid, wat betekent dat een eventuele invasie niet als een aanval tegen de alliantie zal worden gezien. Een commandant van de Finse luchtmacht heeft laten weten dat er meer gesurveilleerd is bij de Baltische Zee in de afgelopen weken.

108 jaar lang was Finland een onderdeel van het Russische rijk, het was een autonoom groothertogdom. Op de vraag of er al sprake is van een directe dreiging voor het land zegt Illarionov: 'Het staat niet vandaag of morgen op Poetins agenda.'

"Maar als hij niet wordt gestopt, zal het probleem zich vroeg of laat voordoen. Poetin heeft meerdere malen gezegd dat de bolsjewieken en de communisten grote fouten hebben gemaakt. Hij zei regelmatig dat de bolsjewieken verraad tegen Rusland hebben gepleegd door het toekennen van onafhankelijkheid aan Finland."

Sancties werken averechtsOp de vraag of er nog iets gedaan kan worden om Poetin en zijn expansie-plannen te stoppen, stelt Illarionov dat de huidige sancties de Russische leider eerder helpen dan belemmeren. Rusland mocht niet aanwezig zijn tijdens de nucleaire top in Den Haag. Na de annexatie van de Krim werd het land namelijk tijdelijk verbannen uit de G8.

"Dergelijke maatregelen bevestigen zijn beeld van de wereld. Ze zijn in lijn met hetgeen waar het Kremlin al jaren propaganda over voert. Namelijk dat de Verenigde Staten en westerse landen de vijand zijn die Rusland willen omsingelen en het land klein willen houden. Ook nu wordt het volk er op gewezen dat de sancties het bewijs zijn dat Poetin al die jaren gelijk had."

Militair ingrijpen gewenst"We moeten weerstand bieden met alle mogelijk middelen," klinkt het advies. "Ik ben geen bloeddorstig persoon, maar soms is militair ingrijpen de enige manier om een tegenstander te stoppen. Het enige antwoord tegen pure agressie is de bereidheid te tonen om collectief te willen verdedigen."

Rapporteer een fout in het artikel aan onze redactieMeer over

gerelateerd nieuws

Meer over

© 2014 De Persgroep Digital - Alle rechten voorbehouden.Lees de gebruiksvoorwaarden.

Onze Franstalige nieuwssite www.7sur7.be.Volg het nieuws op onze zustersite in Nederland www.ad.nl. Nieuws: Nederlands nieuws, buitenlands nieuws, bizar nieuws, gezondheid en wetenschaps nieuws, economisch nieuws

http://www.hln.be/hln/nl/922/Nieuws/article/detail/1835949/2014/03/31/Oud-adviseur-Poetin-Hij-wil-nu-ook-Finland-inlijven.dhtml