Kinderdagverblijven weigeren niet-ingeinte kinderen.

118 kinderdagverblijven willen niet-ingeënte kinderen kunnen weigeren. Ten minste vijf kinderdagverblijven doen dat al, of voeren een ontmoedigingsbeleid.

Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws onder 560 kinderdagverblijven. Deze weigercrèches vinden dat de gezondheid van de andere kinderen en medewerkers boven het recht gaat van ouders om hun kind niet in te enten. Zo zegt bijvoorbeeld Sylvia Langen van Kinderopvang JIJ uit Mariahout: "Als er kinderen komen die niet zijn ingeënt, dan weigeren we die." 

Petra den Braber van Tijd voor Kinderen in Sint Willibrord denkt er ongeveer hetzelfde over: "Ik ben van mening dat als ouders de keuze maken om hun kinderen niet te laten inenten, wij de keuze mogen hebben om deze ouders te weigeren."

ZIE OOK: De antwoorden van 94 kinderdagverblijven op de vragen van RTL Nieuws

Een andere weigercrèche heeft een inentingsplicht zelfs in de algemene voorwaarden staan. Deze en twee andere weigercrèches willen anoniem blijven, omdat het onderwerp 'te gevoelig' ligt. 

Reacties minister en brancheverenigingDe branchevereniging vindt het niet aan kinderdagverblijven om kinderen te weigeren. Zij vinden dit aan de wetgever. Maar de verantwoordelijke ministers Schippers van Volksgezondheid en Asscher van Sociale Zaken stelden eerder dat dit juridisch niet mogelijk is, omdat het discriminatie op grond van geloofsovertuiging zou betekenen.

De ministers hebben nog niet gereageerd op het nieuws dat vijf kinderdagverblijven nu toch kinderen weigeren. In Den Haag is het nu reces.

Oppositiepartij GroenLinks neemt al wel stelling "Zolang niet-ingeente kinderen ook nog ergens anders terecht kunnen, moeten kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen kunnen weigeren", zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. "Daarnaast vinden wij dat crèches verplicht moeten informeren als er niet ingeënte kinderen aanwezig zijn. De GGD moet daar op toezien", aldus Voortman.

De PvdA vindt dat weigering van kinderen door de kinderopvang (tijdelijk) mogelijk moet zijn "als daar concrete gezondheidsrisico’s mee voorkomen kunnen worden". 

RTL Nieuws

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/kinderdagverblijven-weigeren-niet-ingeente-kinderen