Zweedse politie slaat alarm: 'Rechtsstaat staat op instorten' - Elsevier.nl

Door de grote toestroom van migranten, de aanwezigheid van criminele bendes en het religieus extremisme staat de rechtsstaat in Zweden ‘op instorten’. De Zweedse politie luidt daarom de noodklok.

Hoofdinspecteur Lars Alvarsjö in Stockholm waarschuwt dat zijn land met 20.000 politieagenten tot de Europese landen met de minste agenten per hoofd van de bevolking behoort, schrijft de krant Svenska Dagbladet. Daar moeten minstens 10.000 extra agenten bij, vindt de politiechef.

In 2015 nam Zweden inwoner hoogste aantal migranten op van heel Europa: er kwamen 150.000 asielzoekers het land binnen. Hierdoor heeft het gastvrije land uiteindelijk maatregelen moeten treffen, en zijn de grenscontroles bij de grens met Denemarken opnieuw ingevoerd. En met succes, want in januari daalde het aantal asielzoekers dat het land binnenkwam met 90 procent.

Belast

Toch zorgt dit voor nieuwe problemen bij de politie. Alvarsjö wijst naar de Europese migratiecrisis, die een zware druk legt op de politiecapaciteit. Hierdoor kan reguliere criminaliteit minder goed bestreden worden. Politieagenten worden belast met extra taken, zoals grensbewaking, het uitvoeren van immigratiecontroles, en het helpen bij de opvang van migranten.

Andere belangrijke taken, zoals de aanwezigheid bij belangrijke sportevenementen, staatsbezoeken en de prijsuitreiking van de Nobelprijs, komen daardoor in het geding. ‘De politie staat op het punt te bezwijken’,  zegt Alvarsjö.

Zweden moet niet alleen investeren in extra politiemensen, maar in het gehele rechtssysteem, zegt hij. Door de grootschalige aanwezigheid van criminele bendes zou ook het Openbaar Ministerie de werkdruk niet aankunnen, waardoor leden van bendes vaak vrijuit gaan. Vooral misdrijven die in grote mate voorkomen, zoals inbraak, zouden daardoor nauwelijks onderzocht worden.

Zweedse regering: duizenden overheidsbanen voor migranten

Apathisch

Magnus Randstorp, onderzoeker aan de Zweedse Defensieacademie, bevestigt de analyse van Alvarsjö. ‘Het hele rechtssysteem wordt bedreigd en Zweden kijkt apathisch toe,’ zegt hij tegen de Deense krant Kristeligt Dagblad. De situatie is een ‘ramp’, vindt Randstorp.

Volgens hem is de oorzaak dat voorsteden met grote groepen allochtonen, hoge werkloosheid, lage opleidingsniveaus en veel radicalisering een te lange tijd zijn genegeerd. ‘De gewone Zweed zit in het centrum van de stad en weigert te zien wat er gebeurt. In hun wereld bestaan er geen problemen,’ zegt de onderzoeker.

http://www.elsevier.nl/buitenland/article/2016/02/wanhoop-bij-zweedse-politie-rechtsstaat-staat-op-instorten-2763067W/