Lekker dan! Nederland sluit ‘Verklaring van Marrakech’ met Afrika, en belooft “migratie naar Europa te bevorderen” – De Dagelijkse Standaard

Ons land heeft zich, samen met enkele andere Europese landen, gecommitteerd aan het promoten van de migratie tussen Afrika en Europa. In de Verklaring van Marrakech belooft ons land plechtig alles te zullen doen om de migratie van inwoners van Afrikaanse landen naar Europa zo vlotjes mogelijk te laten verlopen.

In de vaderlandse media is dit goeddeels stilgehouden, maar gelukkig heeft DDS overal ogen en oren: afgelopen week hebben bijna alle Europese landen – waaronder ook Nederland – in Marokko stilletjes een verdrag gesloten met landen in Noord- en Midden-Afrika. Namens Nederland was daar staatssecretaris Mark Harbers (VVD) aanwezig om de krabbel te zetten onder een document dat zich tot doel stelt om de migratie tussen Afrika en Europa te verbeteren. Het document heeft de naam “Verklaring van Marrakech” meegekregen, en stelt zich tot doel om in heel Europa de rode loper uit te rollen voor migranten uit Afrika.

Het document stelt onder anderen vast dat migratie alleen kan worden aangepakt met een “op mensenrechten gebaseerde aanpak”, die de “waardigheid” van migranten in ere houdt. Wat dat betekent, wordt duidelijk in een paragraaf waarmee Nederland zich committeert aan het “bestrijden van xenofobie” door het bouwen van een “gebalanceerd” verhaal over migratie en diaspora’s. Vooral de positieve bijdragen moeten benoemd worden:

Increased attention to the fight against xenophobia, racism and discrimination:
the partners will undertake efforts to combat these phenomena, and to promote a balanced narrative on migration and diasporas, based on facts and highlighting their positive contribution to the development of societies in countries of origin, transit and destination;”

Al met al moet het een “inclusief en multi-aandeelhouderachtige aanpak” worden, waarin Nederland cum suis beloven om het bijvoorbeeld makkelijker en goedkoper te maken om geld uit ons land terug te sturen naar Afrikaanse herkomstlanden, en jonge mensen aan te moedigen om zich vooral in te zetten voor de landen waar ze vandaan kwamen in plaats van de landen waar ze een nieuw bestaan opbouwen.

Verder committeert Afrika zich aan een clausule waarin men zichzelf aanraadt om jonge mensen en vrouwen te stimuleren om naar Europa te immigreren. In ruil daarvoor beloven de Europese landen om hun visumprocedures te versoepelen en ook om hun best te doen om deze mensen te laten ‘integreren’ in hun nieuwe samenlevingen.

Welke stoere praatjes de VVD en het CDA de afgelopen tijd dan ook hebben opgehangen over immigratie – het feit zij akkoord zijn gegaan met de Verklaring van Marrakech toont aan dat zij niet wezenlijk verschillen van (centrum-)linkse partijen als het gaat om de aanpak en inperking van immigratie naar Nederland. Daar zijn we dus weer mooi klaar mee!

Het hele verdrag is hieronder te lezen:

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/05/lekker-dan-nederland-sluit-verklaring-van-marrakech-met-afrika-en-belooft-migratie-naar-europa-te-bevorderen/